11 RAZLOGA ZAŠTO VOLIMO NOVI BEOGRAD!

Rekom odvojen od ostatka Beograda, Novi Beograd predstadstavlja ,,grad” za sebe, poseban i drugačiji. Iako je za mnoge samo jedna od 17 beogradskih opština, ali za prave i rođene Novobeograđane on je mnogo više od toga

Evo zašto volim Novi Beograd…

Kada me pitaju odakle sam, moj odgovor je uvek: ,,Sa Novog Beograda”, nikada ne kažem ,,iz Beograda”! Kao malo dete za koje pripadnost užoj geografskoj oblasti automatski isključuje i pripadnost široj, pa ono ne razume da može u isto vreme da bude i stanovnik Srbije i stanovnik Beograda, tako i ja: ne mogu reći da živim u Beogradu, kada sam odrasla i živim na Novom Beogradu i mnogo više volim klupicu u parku ispred svoje zgrade, nego žamor, gužvu, i pretrpane kafice u centru grada.

Tekst je subjektivno viđenje, lično iskustvo koje je prožeto brojnim pozitivnim osećanjima i emocijama, ali pokušaću vrlo jednostavno i koncizno da predstavim Novi Beograd, objasnim zašto ga toliko volim i šta je u njemu posebno.

1. Živiš u glavnom gradu, ali bez gužve. Kafići su jeftiniji, a atmosfera opuštenija.

2. Novi Beograd nije skup nepreglednih zgrada! Između svih tih zgrada postoje parkovi, idealni su za igranje male dece, ali i za šetnju i odmaranje nas, velike dece, kojima je muka od sudaranja sa ljudima u gradskom prevozu i prenatrpanom centru.

3. Pravi izazov je naučiti raspored svih novobeogradskih blokova! Preko puta bloka 63 nalazi se blok 45, a pored bloka 45 su blokovi 71 i 72?! Ali, nama je to sasvim logično i bilo bi čudno i dosadno da nije tako.

4. Duge šetnje pored savskog keja sa kojeg se do Ade Ciganlije stiže za pet minuta brodićem.

5. Za opuštanje leti imamo i bazen, tačnije sportsko-rekreativni centar 11. April, sa tri otvorena, jednim zatvorenim bazenom i terenima za tenis.

6. Studentski grad- najveći dom studenata Univetziteta u Beogradu.

7. Na Novom Beogradu postoji oko 20 osnovnih škola i dve gimazije (Deveta i Deseta beogradska gimnazija), kao i Srednja turistička škola, Srednja muzička i Ruska škola.

8. Muzej savremene umetnosti koji se nalazi na Ušću.

Naravno, Novi Beograd nije oaza mira i spokoja. Poslednjih godina dosta se modernizovao i obogatio svoj zabavni sadržaj.

9. Noćni život- Novi Beograd ne spava. Brojne kafane i klubovi postoje na obalama reka. Beograd je inače poznat po dobrom noćnom životu, ali činjenica je da se dobar deo tog provoda nalazi sa druge strane mosta.

10. Beer fest- leto ne može da prođe bez najpoznatijeg festivala piva i muzike.

11. Tržni centri- Ušće i Delta city, verovatno najpoznatija mesta na Novom Beogradu. Pored šopinga nude i razne vrste razonode – bioskop, kuglanje, igraonice za decu i slično.

Tagovi

Pročitajte još: