12 GODINA OD UBISTVA NA NOVOM BEOGRADU: Navijač „Alkatraza“ uhapšen pa zbog ovoga OSLOBOĐEN optužbi

Pripadnik navijačke grupe „Zabranjeni“, Ivan Perović (20) ubijen je pre tačno 12 godina u pucnjavi na uglu Bulevara Zorana Đinđića i Ulice narodnih heroja na Novom Beogradu. Nakon što je pripadnik suparničke navijačke grupe „Alkatraz“, Milan Krasić 2019. godine oslobođen optužbi, ubica Ivana do danas nije otkriven.

Sa Perovićem je u trenutku pucnjave bio njegov vršnjak Đorđe Stanojević kojeg je metak pogodio u potkolenicu i teško ga ranio. Na njih je pucano iz automobila BMW u pokretu.

Kako je tada za „Blic“ rekla dr Nada Macura, portparol Hitne pomoći, Hitna pomoć je primila poziv u 6.56 časova, a na licu mesta zatečen je jedan mladić koji je imao ulaznu ranu u predelu kuka i bio je svestan, ali nije imao merljiv pritisak. Drugi mladić, prema njenim rečima, imao je ulazno-izlaznu ranu na levoj potkolenici.

Očevici događaja tada su tvrdili da su se dvojica mladića najpre raspravljala sa napadačima na ulici koji su potom pucali. Nakon obračuna seli su u automobil i pobegli. Izvori iz policije, otkrili su tada da je ubistvo verovatno proizvod sukoba navijača na Južnoj tribini „Partizana“. Prema tim informacijama, Perović je bio pripadnik grupe „Zabranjeni“.

Njegovi prijatelji sa tribine, danas, nakon 12 godina odaju počast.

„Punih 12 godina bola, tuge i ponosnog čuvanja imena našeg brata i druga Ivana Perovića Grobija. Ime našeg Ivana obavezuje nas da ga čuvamo najbolje što umemo i da zauvek budemo ponosni zato što će uvek biti deo nas. Tvoji tolmići još uvek u priči, volimo te, pamtimo, brat sa tobom diči“, navodi se u objavi.

Navijači svake godine ostavljaju čitulje
Prethodnih godina, u novinama su izlazile čitulje na dan ubistva, a u potpisu je pisalo: „Zabranjeni grobari“.

– Za jedan sekund da si sa nama – piše u čitulji.

Krasiću se sudilo godinama, na kraju oslobođen
Milan Krasić, pripadnik navijačke grupe „Alkatraz“, odmah je nakon ubistva dobio titulu prvoosumnjičenog.

Kako je tvrdilo tužilaštvo, Perović je na jednom beogradskom splavu video Krasića i još nekoliko članova navijačke grupe „Alkatraz“, zbog čega je otišao sa splava.

Krasić i još nekoliko muškaraca kolima su sustigli Perovića sa kojim su bile tri osobe na Novom Beogradu – Krasić im se sa mesta suvozača najpre obratio, a zatim pucao u njih, piše u optužnici.

Uhapšen u Belgiji, krio se na Kosovu i Zlatiboru
Krasić je uhapšen u julu 2012. godine u Briselu po poternici Srbije, pošto je nakon ubistva Perovića pobegao iz zemlje.

On je, prema pisanju belgijskih medija, uhapšen na plantaži konoplje i marihuane, a prethodno se krio na Kosovu i Zlatiboru. Policija je pretpostavljala da je imao skrovište i u Holandiji te da je sve vreme bio sa navodnim saučesnikom Markom Isakovićem.

Prema pisanju pojedinih medija, Krasić i Isaković su planirali da ubistvo Perovića „prikače“ Damjanu Šobiću, muškarcu koji je bio istaknuti pripadnik „Alkatraza“ a koji je uhapšen i osuđen na 18 meseci zatvora zbog nelegalnog nošenja oružja.

Oslobađajuća presuda
Veće Apelacionog suda u Beogradu je nakon pretresa 20. marta 2019. godine preinačilo drugostepenu presudu i Milana Krasića oslobodilo od optužbe da je izvršio krivično delo teško ubistvo, u saizvršilaštvu, objavljeno je na sajtu suda.

Prvostepenom presudom Višeg suda iz juna 2016. godine, Krasić je bio oslobođen od optužbi, kao i sada pravosnažnom presudom.

U obrazloženju oslobađajuće presude ističe se da je „svaka sumnja da je Krasić izvršio krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu ostala na nivou indicija“.

Krasić je bio optužen da je 22. oktobra 2011. godine po prethodnom dogovoru zajedno sa NN licima, lišio života Ivana Perovića i doveo u opasnost život Đorda Stanojevića. Druga dvojica koji su bili optužena u ovom slučaju kao saizvršioci, ranije su pravosnažno oslobođeni optužbi za teško ubistvo.

U detaljnom obrazloženju pravosnažne presude, navodi se da trećestepeno veće suda smatra da nema dokaza da je između okrivljenih postojao prethodni dogovor, jer bi u tom slučaju svako od njih trebalo da ima određenu ulogu i radnju kojom bi doprineo izvršenju krivičnog dela.

Utvrđeno: Krasić se obratio Ivanu i Đorđu pre ubistva
Jedino što je utvrđeno jeste da se Krasić sa suvozačevog sedišta obratio oštećenima rečima „Šta radite“ – a to, kako dodaje sud, ne može biti potvrda izvršenja krivičnog dela.

Nelogično je da, ako je postojao plan, Krasić sebe izlaže mogućem prepoznavanju svedoka i oštećenih jer su svi oni bili u neposrednoj blizini kola.

U toku postupka je i iz iskaza svedoka dokazano da Krasić nikada ranije nije imao sukobe sa njima, niti se poznavao sa njima, a posebno se te večeri nije sukobljavao sa njima, navodi se u odluci.

 

Tagovi

Pročitajte još: