Održana trka 10k na Novom Beogradu!

Juče je na beogradskom Ušću održana trka 10k Belgrade, koja se po prvi put organizuje od strane Beogradskog maratona. Trka je okupila više od 3000 ljubitelja trčanja, čime je i zvanično započet drugi deo trkačke sezone u Srbiji.

Pobedu u muškoj konkurenciji odneo je Wambua Bernard iz Kenije sa rezultatom 00:28:26. Drugo i treće mesto pripalo je njegovim sunarodnicima Kitoo Calistus Kimtai sa vremenom 00:28:28 i Kiboy Geoffrey Kipsang 00:28:30. U ženskoj konkureciji pobedila je Ouboukir El-Oihabi Douae iz Španije koja je trku završila za 00:33:20, a drugo i treće mesto su osvojile Kenijke Jebet Valentine 00:33:30 i Nyaboke Ronah 00:34.19. Katarina Pohlod iz Srbije zauzela je 5. mesto u ženskoj konkurenciji (00:36.55), dok je kod muškaraca najbolji Srbin Stefan Tovilović, koji je osvojio 11. mesto (00:33.19). Organizator je nagradio prvih osam učesnika u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Brzom beogradskom “desetkom” srpska prestonica se svrstala u red velikih evropskih i svetskih gradova, koji već imaju dugu tradiciju održavanja uličnih trka na 10 kilometara. Staza beogradske trke na 10 kilometara sertifikovana je od strane Svetske atletike što znači da se boduje u kalendaru svetskih uličnih trka, a postignuti rezultati priznati su od svetske atletike.

„10k Belgrade powered by Nike je nova trka u portfoliju Beogradskog maratona nastala sa ciljem da se svrstamo u red svetskih i evropskih metropola koje imaju brze desetke. Takođe, naš cilj je još jednom ukažemo na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću, uključivanjem što većeg broja građana u trke u našoj organizaciji. Trka 10k Belgrade je ujedno i prilika da testiramo i naše organizacione sposobnosti na startu jesenje trkačke sezone, uvođenjem noviteta iz trke u trku i kvalitetom organizacije masovnih sportskih događaja spremno dočekamo Expo 2027. na kome ćemo sa ponosom predstavljati naš grad i zemlju kao organizatori najveće sportske manifestacije u zemlji.“, izjavio je ovim povodom direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

Osim trčanja, učesnici su imali priliku da uživaju u zabavnom sadržaju, zajedničkom zagrevanju pre trke, a posle trke su se družili u dobroj atmosferi za koju je bila zadužena DJ Aleksandra Duende. Oni najsrećniji, nakon trke su osvojili su vredne poklone na lutriji koju je za sve učesnike obezbedio Nike.

Beogradska brza “desetka” je uvertira lepog trkačkog vikenda pošto će već sutra biti održan i Zemunski polumaraton, gde će po drugi put takmičari moći da se oprobaju u trkama na sedam i 21 kilometar, dok nas već 01. oktobra očekuje Ženska trka na Adi Ciganliji, a zatim i 4. jesenji Beogradski polumaraton koji je zakazan za 26. novembar 2023. godine.

Tagovi

Pročitajte još: