NAJVIŠE ZAHTEVA SA NOVOG BEOGRADA ZA OVU VRSTU POMOĆI

Otkad je krajem januara i opština Grocka ušla u sistem i dobila svoje gerontodomaćice, stanovnici svih 17 beogradskih opština dobili su važnu podršku. Građani, kojima je ova vrsta pomoći najpotrebnija su penzioneri starosti između 80 i 90 godina koji u najvećem broju slučajeva žive sami. Da očiste stan, pomognu im oko lične higijene, donesu i pripreme obrok, ugreju sobe tokom hladne zime, ali i da uz šolju čaja porazgovaraju sa njima u Beogradu je angažovano 630 gerontodomaćica.

Kako su za „Novosti“ rekli u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, najviše gerontodomaćica podmiruje potrebe korisnika sa teritorije opštine Voždovac – čak 362, dok su najpotrebnije žiteljima sa Novog Beograda. S druge strane, ova vrsta podrške, prema podacima nadležnih, najmanje je potrebna žiteljima Grocke.

– Gerontodomaćice pružaju uslugu „pomoć u kući“ tri ili pet dana u toku nedelje, i to dva sata dnevno po osobi, kao i u ukupnom trajanju od tri sata za dve ili više osoba koje žive u zajedničkom domaćinstvu, a ostvaruju pravo na uslugu – objašnjavaju u ovom sekretarijatu za naš list.

– Prema Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite, usluga „pomoć u kući“ obezbeđuje se osobama koje usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke ili psihičke sposobnosti da zadovolje svakodnevne, osnovne lične i životne potrebe.

Sve gerontodomaćice pre nego što dobiju odobrenje i krenu da rade moraju da prođu akreditovanu obuku za obavljanje ovih poslova, ističu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Na časovima, između ostalog, uče i kako da one o kojima će sutra brinuti i biti im jedina podrška znaju da suoče sa starenjem, psihosocijalnim problemima, ali i o mnogim drugim potrebama najstarijih. Osim osnovnih životnih stvari koje im ustrebaju, mnogim penzionerima ova vrsta pomoći vredi mnogo više. Kada ostanu sami, bez najbližih, šoljica kafe i razgovora u tih nekoliko sati bude „zlata vredna“.

Podsetimo, Sekretarijat za socijanu zaštitu u saradnji sa RJ „Dnevni centri i klubovi“ pruža uslugu „pomoć u kući“ koja funkcioniše na teritoriji svih 17 prestoničkih opštine i dostupna je svim potencijalnim korisnicima koji žive u Beogradu.

PODRŠKA I TOKOM KORONE

TOKOM epidemije virusa korona prestoničke gerontodomaćice nisu napustile svoje najstarije. Penzionerima koji su koristili uslugu „pomoć u kući“, a bili su zaraženi kovidom 19, gerontodomaćice su dostavljale lekove i namirnice ispred vrata stana bez ikakvog kontakta sa njima. NJihov broj je zbog vanredne situacije bio smanjen, pa je, na primer, u decembru 2020. godine radilo 538 radnica za 2.300 korisnika.

Novosti

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn