Biblioteka se seli u blok 24? Na pomolu rešenje za odeljenje „Pero Slijepčević“

Ogranak Biblioteke grada Beograda „Pero Slijepčević“, koji je u decembru dobio otkaz od stambene zajednice u Ulici Jurija Gagarina 96, verovatno će se u toku godine preseliti u prizemni objekat u Bloku 24, koji trenutno pripada Ministarstvu odbrane.

Takođe, danas bi trebalo da se završi odnošenje svih knjiga iz prostorije od 69 kvadrata, gde se biblioteka nalazila pedeset godina.

Kako su „Večernje novosti“ izvestile, stambena jedinica u Bloku 62 je posle pola veka ovoj ustanovi tražila da zakup prostora plaća sedam evra po kvadratu, što oni nisu bili u mogućnosti da izdvoje. U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu započeto je traganje za novim prostorom. Došlo se do objekta u novobeogradskom Bloku 24, koji je skoro duplo veći od doskorašnjeg, saznaje pomenuti list.

Takođe, unutrašnjost je u dobrom stanju, pa će biti potrebne samo manje korekcije kako bi se osposobio za novu funkciju. Ipak, procedura za dobijanje dozvole da se ogranak biblioteke preseli potrajaće dugo.

Kako navode „Novosti“, objekat pripada Ministarstvu odbrane, pa je potrebno menjati plan i samu namenu. Tek kada se ta procedura završi, moguće je dati saglasnost da se ova ustanova useli u prostorije u Bloku 24. Fond biblioteke „Pero Slijepčević“ čine 9.604 knjige, a pozajmljena dela čitaoci će do ponovnog otvaranja moći da vrate u ogranak „Sava“ u Ulici Jurija Gagarina 221.

„Prostor od 69 kvadrata koristimo od 1970. godine bez obaveze plaćanja zakupnine“, rekli su pre dva dana za ovaj list iz Biblioteke grada Beograda.

„Godine 1998. zaključili smo Ugovor o zakupu sa Stambenom zajednicom. Od tada pa sve do 2021. nije potraživan novac za zakup, niti je bilo reči o otkazu ugovora. Sredinom 2021. obratio nam se upravnik Stambene zajednice sa predlogom stanara da zaključimo Ugovor o zakupu po ceni od sedam evra po metru kvadratnom. S tim u vezi održali smo dva sastanka i pokušavajući da ukažemo da cena nije prihvatljiva“.

Ukoliko biblioteka bude koristila nove prostorije, cena zakupa biće povoljnija i formirana prema budžetskom korisniku, što ona svakako jeste. Na Biblioteci grada Beograda je da sredi ceo prostor i privede nameni, a potrebno je samo, dodaje dalje pomenuti list, okrečiti prostoriju i uneti nameštaj.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn