(FOTO) Sa Savamale u Blok 42: Ovako će izgledati nova autobuska stanica na Novom Beogradu

Nova autobuska stanica prostiraće se na površini od 9,2 hektara, imaće 65 perona i staničnu zgradu po projektu poznatih beogradskih arhitekata.

Foto: Beoinfo

Glavna beogradska autobuska stanica, već jedanput izmeštena nakon Drugog svetskog rata, ponovo je u procesu selidbe, ovoga puta na Novi Beograd, u Blok 42, napuštajući tako posle više od pola veka svima znanu lokaciju na adresi Železnička 4, prenosi gradnja.rs.

Projekat kompleksa autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu usvojen je na konkursu 2014. godine, na kome je prvu nagradu osvojio „Proaspekt“, tim predvođen Milanom i Vladimirom Lojanicom sa svojim saradnicima.

Radovi su zvanično otvoreni u martu 2018. godine, čime je otpočela realizacija prve faze buduće autobuske stanice, odnosno privremene stanične zgrade koja je, prema projektu, zamišljena kao topla veza buduće autobuske i železničke stanice.

Aneks od oko 1.200 kvadrata bruto površine adaptiran je za prodaju karata i najneophodnije administrativne i komercijalne delatnosti, a posao na njegovoj izgradnji dobilo je lazarevačko preduzeće „Bauwesen“.

Prema Nacrtu izmena i dopuna Plana detaljne regulacije, nova autobuska stanica prostiraće se na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železničke stanice trebalo bi da zauzme površinu od tri i po hektara.

Nova autobuska stanica imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih i devet dolazno-polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa, kao i još oko 30 parking-mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Nacrtom je predviđena i izgradnja peronskog prostora i javne garaže sa minimalno 200 parking-mesta sa ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića, kao i velike taksi stanice.

Takođe, predviđena je i izgradnja staničnog trga koji će gledati ka ulici Antifašističke borbe, dok će glavna stanična zgrada od 25.000 kvadratnih metara biti izgrađena između trga i peronskog prostora.

Nova stanica sadržaće i prateće objekte, kao što su pumpa, supermarket i brojni ugostiteljski objekti. Takođe, biće postavljen ulični mobilijar – klupe, korpe za otpatke, osvetljenje, zatim javne česme, kao i pešačka staza.

Projekat autobuske stanice Novi Beograd gradi se kroz javno-privatno partnerstvo između Grada Beograda i preduzeća BAS koje upravlja postojećom glavnom autobuskom stanicom u Savamali.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn