Poslednja faza rekonstrukcije memorijalnog centra na Novom Beogradu

Rekonstrukcija Centralne kule u sklopu memorijalnog centra “Staro sajmište” ušla je u poslednju fazu građevinsko-zanatskih radova, a njihovo izvođenje trajaće do kraja ove godine. Sanacija ovog spomenika kulture teče već godinu dana i u prethodnom periodu završeni su svi radovi na konstrukciji i njenoj statičkoj sanaciji. Trenutno se izvode radovi na instalacijama, nakon čega sledi uređenje enterijera i opremanje prostora za novu namenu. Kada se završi, Centralna kula memorijalnog centra primarno će služiti kao izložbeni prostor u kome će biti prezentovan istorijat ove lokacije i njena strašna sudbina tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Objekat Centralne kule je jedan od malobrojnih sačuvanih delova nekadašnjeg Sajmišta, a kako u arhivama ne postoji njen projekat, rekonstrukcija je izvedena na osnovu relativno malog broja sačuvanih istorijskih fotografija i snimaka.

Zadatak je bio vratiti ovom modernističkom zdanju originalni izgled iz 1937. godine, gde je posle nebrojanih improvizacija i dogradnji potpuno degradirano, kako spolja tako i unutra. Objektu su vraćeni svi otvori na fasadi, rekonstruisana četiri prilazna stepeništa, a prizemlju su vraćeni spolja orjentisani lokali. Urađena je potpuna sanacija tornja i njegovih svetlarnika, uključujući četiri staklene prizme u njegovoj osnovi. Sam toranj se sastoji od pet betonskih elemenata, svaki težak po 10 tona, od kojih će četiri biti zastakljena. U unutrašnjem prostoru tornja biće postavljene servisne stepenice koje će vodi do vrha kule i jarbola, a za vertikalnu komunikaciju posetiocima će biti dostupan i lift koji će voditi do tornja. Ukupna visina objekta iznosi 39 metara, uz dodatnih 7 metara koliko iznosi jarbol na vrhu tornja. Posetiocima će biti dostupne i dve terase, jedna velika na krovu i manja na vrhu osnove tornja.

  • Osim opremanja izložbenog prostora, postavljanja odgovarajućeg nameštaja za prezentacije, ugrađivanja specijalizovanog muzejskog osvetljenja i multimedije, u narednom periodu preostaje da se pripremi i realizuje projekat parternog uređenja. Trenutno ovaj objekat nema nikakve prilaze, bilo pešačke ili kolske, pa je neophodno izraditi potpuno novu regulaciju za čitav prostor. Projektovanje infrastrukture u parteru podrazumevalo je preparcelaciju i ponovno formiranje parcele originalne veličine, po katastru iz vremena gradnje. Centralna kula nekada se nalazila na značajno većoj parceli, koja je obuhvatala prostrani plato sa pešačkim stazama i uređenim vrtnim zelenilom. Da bi se vratila istinska autentičnost tom prostoru, jako je važan i urbanistički kontekst, odnosno rekonstrukcija partera kao krune čitavog projekta. Ovaj deo radova nažalost nije obuhvaćen projektom rekonstrukcije, već će biti realizovan kao odvojena etapa u narednom periodu.

    Građevinski radovi na objektu trajaće do kraja ove godine, nakon čega sledi opremanje prostora i priprema izložbene postavke. Investiciju vrednu 2.3 miliona evra predvodi firma „Koto“, a radovi se izvode uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn