Otvaranje izložbe „Drvo i oblik“ u Blok galeriji na Novom Beogradu

U Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 13. oktobra, s početkom u 19 časova, biće otvorena izložba „Drvo i oblik“, autora Vladana Ljubinkovića.

Vladan Ljubinković (rođen 1951. godine u Mladenovcu, Srbija) je akademski slikar, redovni profesor u penziji Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, gimnaziju je pohađao u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta u Beogradu 1975. godine. Na istom fakultetu je i magistrirao 1981. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1976. godine i Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije (DEAVUS) od 2008. godine. Godine 1974. počinje izlagačku aktivnost i učestvuje na brojnim grupnim izložbama. Priredio je dvadesetdve samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Velike nagrade Asocijacije srpskih arhitekata (ASA) za skulpturu “Olovo i krv”, 2019. godine.

Izložba će biti otvorena do 25.oktobra 2023.g.

U predgovoru kataloga koji je potpisala Dragica Vuković, istroričarka umetnosti , stoji:

“ Drvo i oblik, stablo, drvo….sinonimi u našem jeziku i pojmovi prvih spoznaja o prirodi sa kojima počinje otkrivanje sveta, materijalnog prisustva kreacije prirode u zajedničkom prostoru i životu. Pojmovnik bi, dalje opisivao vrste, osobine, kvalitete, sve raznovrsnosti ovog oblika koje otkrivamo u susretima, dodirom, posmatranjem, izučavanjem… Šta se događa kada drvo, stablo, sveprisutni materijal govori o sebi vizuelno, ali i o sebi kao pojavi, svojim raznim prikazima, prepoznatljivim i neprepoznatljivim pojavljivanjima, estetskim moćima koje otkrivaju i njegovu duhovnu prirodu? Slikar Vladan Ljubinković se više od četrdeset godina, tiho i temeljno, bavi ovim pitanjima, stvarajući skulpture kamernog tipa, ljudske mere i jednostavne strukture. Ova vrsta opisa bi, da je o rečima reč, bila pesma i analizirali bi njenu strukturu u drugom estetskom kodu i pravilniku. Ali, pred nama je drvo i obraća nam se samim sobom i kroz sebe, kao materijal pokoran pred vatrom, a prerađeno transformisan u listove papira, čuvare znanja i sećanja, obostranog trajanja. Vitke forme vizuelnih narativa čuvaju oblik stabla, tela ovog plemenitog materijala. Vladan Ljubinković utiskuje spiralu, praznilu postojanja u vremenu, u preseku stabla i njegovih godova kojima drvo beleži svoje vreme u prostoru. Postavlja ga vertikalno i nudi kao sliku koja otkriva prirodu ovog materijala.

Skulpture na, takođe, drvenim postamentima kao osnovom, bojom direktno uvode likovni jezik i nastavljaju „čitanje“prirodnog prisustva ovog materijala i bogatstva mogućnosti koje nudi. Jednostavni apstraktni oblici, obojeni ili ostavljeni u boji koju nose svojim sastavom, obraćaju se kao nastavak, akcenat kreacije i simbolike koji je priroda ponudila.”

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn