Novobeogađani pažnja! MUP najavio: Uskoro stiže novi zakon – kazne će biti ogromne

U poslednjih deset godina 102 deteta su povređena pirotehničkim i eksplozivnim napravama.

Dvadeset odsto moralo je da bude zadržano u bolnici, većina je operisana zbog težine povreda. Iz MUP-a očekuju izmenu zakona i veće kazne. Naizgled bezazlena igra petardama i barutom. Posledice povređena ruka, lekari, previjanje, izostanak iz škole. „Obično se povreda dogodi tako što petarda detetu eksplodira u ruci ili se dogodi da dete proba da baci petardu pa ona ne eksplodira, onda on uzme tu petardu i onda dođe do eksplozije. Pri tome mogu da nastanu različite vrste povreda, mogu da budu neke manje opekotine, mogu da budu manje rane, ali u nekim situacijama dolazi i do vrlo teških povreda šake, gde deca ostaju bez delova prstiju“, rekao je dr Đorđe Kravljanac, plastični hirurg u Institutu za majku i dete.

U 90 odsto nezgoda povređeni su dečaci. Uprkos redovnim policijskim i inspekcijskim kontrolama, svake godine u decembru ista priča o nelegalnoj prodaji petardi, vatrometa i ostalih eksplozivnih predmeta.

„Ono što mogu da kažem da iz godine u godinu je primetan povećan broj pirotehničkih sredstava, ali to se vidi i ogleda u našim postupanjima prilikom sve većih zaplena kako na prostorima gde nije dozvoljena prodaja, na otvorenim prostorima, kao što su buvlje pijace, trgovi i ostala nedozvoljena mesta, a u zadnje dve godine se krenulo i sa intenzivnim kontrolama objekata, u kojima se legalno prodaje pirotehnika, gde i tu nailazimo na određene nezakonitosti pa i tu pirotehniku oduzimamo“, naveo je Vladimir Baković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Nacrt novog zakona u proceduri

Kako navode iz MUP-a, do povreda dolazi zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima i zbog nepoštovanja uputstava koja su na deklaraciji proizvođača.

„MUP je izradio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, on je u proceduri propisanoj za usvajanje i da se nadamo da će ne samo državne institucije nego i građanski sektor i svi pojedinci, koji su zainteresovani da dođemo do sveobuhvatnog kvalitetnog rešenja, na opštu dobrobit i naše zajednice, a pogotovu najmlađih, učestvovati u tome, i da ćemo u vrlo kratkom periodu, odnosno tokom sledeće godine, nadamo se, imati zakon koji će biti savremen i na neki kvalitetniji način regulisati ovu oblast“, dodao je Baković.

Mesto i način korišćenja pirotehnike regulisani su Zakonom o javnom redu i miru, građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge eksplozivne predmete.

Apel da se petarde ne bacaju ni u blizini životinja

Iz udruženja za zaštitu životinja mole roditelje i decu da se uzdrže od bacanja petardi, pogotovu u blizini životinja.

„Od te buke od pirotehničkih sredstava više od 5.000 pasa ugine zato što im u trenutku stane srce ili su toliko uplašeni i uznemireni da im posle određenog vremena dolazi do ubrzanog srčanog rada i ritma i nažalost oni ne prežive novogodišnje praznike“, rekla je Ana Stamenković, novinarka Radio-televizije Srbije.

Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn