Na Novom Beogradu biće obeleženo sto godina od rođenja Mire Alečković

Povodom obeležavanja sto godina od rođenja Mire Alečković, u biblioteci Osnovne škole „20. oktobar” u Ulici omladinskih brigada sutra u 13 časova biće upriličena svečanost. Autor programa je Zorica Cerović, profesorka srpskog jezika i književnosti, koja će sa Rankom R. Spalevićem, članom Udruženja književnika Srbije, podsetiti na lik i delo ove književnice. Publici će se predstaviti deca, članovi Kreativne učionice „Borac”. Oni će raznovrsnim sadržajima oživeti uspomene na pesnikinju koja je u svom radu bila posvećena najmlađima, smatrajući da je pisanje za decu večito traženje dobrote i lepote, naročito onda kada čoveka svet odraslih izneveri. Sa Desankom Maksimović i Brankom Ćopićem, Mira je bila jedan od osnivača časopisa za decu „Zmaj”, a uređivala je i mnoge časopise za mlade. Organizatori događaja su Udruženje boraca NOR-a Novi Beograd i „Kultura sećanja Novobeograđana”.

Mira Alečković, književnica i pesnikinja, rođena je 2. februara 1924. godine u Novom Sadu. Bila je član SKOJ-a i NOB-a gde se istakla kao bolničarka. Prvu zbirku „Zvezdane balade” objavila je 1946. godine. Govorila je deset jezika. Studije slavistike i književnosti završila je u klasi akademika Aleksandra Belića, a zatim i Fušeovu školu u Parizu. Preminula je 27. februara 2008. godine. Sahranjena je 3. marta uz vojne počasti u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn