U njemu je odsela i Elizabeta II, a “kod Juge” na Novom Beogradu je bilo mesto susreta mnogih: Prodat nekadašnji simbol SFRJ

Najveći i najmoderniji hotel nekadašnje države prodat je juče privatnoj kompaniji

Zemunci i Novobeograđani koji žive sa dunavske strane Novog Beograda još od 1969. godine imaju orjentir koji je postao nešto kao i šifra koju oni koji žive u ovom delu grada razumeju. Taj orjentir i šifra je „Juga“. Ako pitaju gde ste pošli u šetnju dovoljno je reći: „Idem do Juge“. Ako treba da objasnimo nekome gde stanujemo i na kojoj autobuskoj stanici da siđe, dovoljni je reći: „Kod Juge“. Hotel Jugoslavija, Juga za Zemunce i Novobeograđane, bio je jedan od najznačajnijih objekata tokom planiranja Novog Beograda. Velelepni hotel, simbol posleratne nade u bolju budućnost, sagrađen je na desnoj obali Dunava. Radovi na izgradnji hotela započeti su još 1948. godine uz pomoć omladinskih radnih brigada koje su tada, u saradnji sa građevinskim firmama, izvedele komplikovano fundiranje na armiranobetonskoj ploči u koju je ugrađeno oko 3.800 kubnih metara betona. Betoniranje je trajalo dvanaest uzastopnih dana kada je i završena čitava armiranobetonska skeletna konstrukcija.

Međutim, radovi su zaustavljeni 1949. godine usled političke i ekonomske krize izazvane razlazom SFRJ sa Sovjetskim Savezom i zemljama Varšavskog pakta.

Radovi na izgradnji hotela su nastavljeni tek 1960. godine, po izmenjenom projektu, koji je izradio arhitekta Lavoslav Horvat sa Mladenom Kauzlarićem i Kazimirom Ostrogovićem. Hotel je građen punih šest godina (1961–1967).

Najveći i najmoderniji hotel Jugoslavije otvoren je 31. jula 1969. godine, a enterijer je urađen po projektima beogradskih arhitekata: Milorada Pantovića, Ivana Antića, Mirka Jovanovića i Vladete Maksimovića.

Hotel je krasio tada najveći luster na svetu sa 40.000 Svarovski kristala, imao je preko 1000 soba, bazen, restorane pa čak i pansion za pse.

Ovaj simbol uspešne socijalističke zemlje koristio je tadašnjoj vlasti kao vizuelna reprezentacija napretka i modernizma. U hotelu Jugoslavija su odsedali svi najznačajnihi gosti glavnog grada – kraljica Elizabete II, čuveni nemački kancelar Vili Brant, astronauti Nil Armstrong i Baz Oldrin kao i američki predsednici Ričard Nikson i Džimi Karter.

Posle raspada Jugoslavije i nesrećnih devedesetih stavljena je simbolična tačka na ono što je ovo zdanje nekada bilo i šta je predstavljalo. U noći između 7. i 8. maja 1999. godine pogođeno je njegovo zapadno krilo.

Smeliji Zemunci i Novobeograđani još te noći su izašli na ulicu da vide šta je ostalo od mesta u čijoj su luksuznoj sali u neka srećnija vremena slavili Nove godine i venčanja.

Hotel Jugoslavija je ostao da stoji i ponovo počeo da sa radom krajem 2013. godine.

Juče je, zajedno sa ogromnim građevinskim zemljištem na kome stoji, prodat za preko 3 milijarde dinara.

Dok Hotel Jugoslavija odlazi u istoriju, sa njim putuju i sva sećanja onih koji su ga koristili kao orjentir, kao mesto za okupljanje, mesto za proslave i veselja. Odlaze i uspomene na neka ružna vremena kada se on izbegavao a njegove ruševine posmatrale sa setom.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn