(FOTO) U opštini Novi Beograd predstavljen digitalni program usluga za građane Pisarnica i ePisarnica

U Gradskoj opštini Novi Beograd danas je predstavljena digitalna mreža Pisarnica i e Pisarnica, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koja će građanima omogućiti elektronsko podnošenje i rešavanje administrativnih usluga.Umrežavanje organa državne uprave, pod motom „Država na dugme“, predstavili su u ime domaćina predsednica opštine Novi Beograd Ivana Nikolić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i v. d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović. Ivana Nikolić je istakla da je Opština Novi Beograd s ponosom domaćin događaja kojim se najavljuje ubrzanje digitalizacije i elektronskih usluga i da to nije slučajno, jer najveći broj registrovanih eFirmi , ali i eGrađana dolazi upravo sa naše opštine.Predsednica se u ime svih građana zahvalila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je obezbedilo sredstva za renoviranje šalter sale u opštini i dodala da je novi digitalni program usmeren na to da građani što manje vremena provode čekajući red na šalterima.-Svesni smo da privrednici ali i građani već koriste mnogobrojne servise elektronske uprave i da najviše cene svoje vreme, pa ga poštujemo i mi – rekla je predsednica opštine i dodala da se sada svi postupci koji se sprovode u lokalnoj upravi mogu sprovoditi onlajn, ali da će građani i dalje moći da podnesu zahteve u papirnom obliku.Pre obraćanja medijima na šalteru opštine prezentovan je način korišćenja digitalnog sistema sa strankama, od kojih je jedan građanin podneo zahtev za dečiji dodatak Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Grada Beograda, dok je u drugom slučaju reč bila o privredniku koji je rešavao pitanje dozvole za otvaranje letnje bašte u kafiću.Ivana Nikolić je naglasila da ostaje mogućnost da se podnesu zahtevi namenjeni drugim organima uprave, pre svega gradskim sekretarijatima i ministarstvima ali i drugim državnim organima, tako da nema potrebe da građani Novog Beograda odlaze u drugi deo grada.-Zahtevi građana biće po službenoj dužnosti skenirani i poslati na pravu adresu kroz sistem Pisarnica – izjavila je Ivana Nikolić, a svako ko to želi i na šalteru će moći da se registruje kao eGrađanin i da preuzme parametre za sertifikat na mobilnom uređaju.Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević je rekla da je digitalizacija uprave jedna od ključnih reformi u radu Vlade Republike Srbije i dodala da se danas više od 2.000 postupaka može realizovati putem usluge ePisarnica na portalu eUprava.

-Država mora da bude dostupna korisnicima 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. To je zahtev modernog doba i preduslov našeg daljeg napretka u reformskim procesima koji su započeti – rekla je Žarić Kovačević.

Sistemom ePisarnica na Portalu eUprava smanjuje papirologiju a građani neće morati da troše vreme i čekaju u redovima.Milan Latinović v. d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu je istakao da je izrada softvera trajala dve godine da je sistem Pisarnica omogućio povezivanje 400 organa uprave, ali i e-arhiva koji će osigurati da se dokumentacija bezbedno čuva u elektronskom obliku.

Građani kako je istakao ne moraju da znaju tačan naziv postupka i ko je nadležan za njegovo sprovođenje. Obaveštenja o statusu dobijaće u realnom vremenu, uz obaveštenja putem imejla ili SMS-a, a predmet će biti dostavljen u eSanduče.

Tagovi

Pročitajte još: