(FOTO) OTVORENA NOVA CENTRALNA AUTOBUSKA STANICA NA NOVOM BEOGRADU

Predsednica opštine Novi Beograd Ivana Nikolić zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem prisustvovala je danas zvaničnom otvaranju Centralne beogradske autobuske stanice na Novom Beogradu, koja će od ponedeljka početi sa radom u punom kapacitetu na novoj lokaciji. Tada će se ujedno i sav autobuski saobraćaj preseliti na ovu lokaciju. Nova stanica prostire na 31 hiljadu kvadratnih metara, ima 65 perona, kao i prostor za odlaske i dolaske autobusa. Imaće i mesta odakle kreću autobusi koji voze đake na ekskurzije, zatim sportiste, kao i turističke autobuse.

Parking koji se takođe nalazi u sklopu stanice biće od velike koristi roditeljima koji će decu sa njega moći da isprate na ekskurziju, kao i turistima da dođu do svog autobuskog prevoza. Nova stanica, jedna od najsavremenijih u Evropi, od sada će biti glavni centar autobuskog saobraćaja, ne samo Beograda, već i cele Srbije.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je i da će ovih dana biti raspisan tender za izradu velike stanične zgrade. Na istom mestu planiran je i poslovni prostor, kao i veliki trg.

„Paralelno će se graditi i železnička zgrada, a do 2027. godine imaćemo dva velika objekta koja će biti spojena toplom vezom. Ovo će zaista biti mesto na kojem će na dnevnom nivou prolaziti na desetine hiljada putnika i zato mi je izuzetno drago da smo na obostrano zadovoljstvo uspeli da privedemo kraju ono što je u jednom momentu delovalo kao nerešivo“, istakao je Šapić.

Napravljeno je posebno proširenje iz Ulice Jurija Gagarina, otvorene su i posebne linije, o čemu će svi Beograđani biti blagovremeno obavešteni, a koje će namenski dodatno saobraćati ka autobuskoj stanici. Kako bi građani bili potpuno upućeni sa svim informacijama, Opština Novi Beograd deliće i flajer koji je BAS štampao. Sadržaj sa informacijama biće deljen i na staroj i na novoj stanici.

Izmeštanjem stanice na Novi Beograd napravljena je reorganizacija, te će tako devet linija iz Grocke, Mladenovca i Sopota dolaziti Avalskim putem, a linije iz Mladenovca koje dolaze auto-putem će moći Gazelom da prođu direktno do stanice. Linija 860 će ići do Beograda na vodi, dok će ostale iz drugih naselja Obrenovca dolaziti preko Mosta na Adi, a linije 580 i 581 iz Lazarevca će sa stajalištem kod Sajma ići preko Gazele. Na ovoj lokaciji već saobraćaju autobuske linije 85, 89, 94, 95, E6, 60, 67, 93 i druge, kao i tramvajske 7, 9, 11, 13.

Tagovi

Pročitajte još: