U BLOK GALERIJI NA NOVOM BEOGRADU OTVARANJE IZLOŽBE „PUT“, AUTORA BRANIMIRA RITONjE

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, sredu, 09. oktobra, s početkom u 20 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „PUT“, autora Branimira Ritonje.

Branimir Ritonja rođen je 1961.godine u Mariboru. Fotografski savez Jugoslavije 1989.godine dodelio mu je titulu kandidata majstora fotografije, 1995. godine FIAP mu je dodelio titulu AFIAP, a 1998. godine Fotografski savez Slovenije mu je dodelio titulu majstora fotografije. Aktivno je učestvovao u osnivanju Fotogalerije Stolp u Mariboru i bio njen umetnički voditelj od 1996. do 2023. godine. Od 2002. do 2022. godine bio je predsednik Fotokluba Maribor.Godine 2005. boravi na studijama u Bratislavi i stvara seriju fotografija na temu kontrasta. Dobitnik je više nagrada za svoj rad, među kojima su Plaketa Francuskog fotografskog saveza (1986.), Glazerova nagrada s poveljom za postignuća na području kulture (2012.), Zlatna plaketa Saveza kulturnih društava Slovenije (2012. i 2016.), bronzana medalja na Salonu likovnih umetnosti u Parizu (2017.), nagrada DLUM-a (2018.), srebrna plaketa JSKD-a (2019.) i nagrada na 8. festivalu savremene likovne umetnosti u Kranju (2019.).

U predgovoru kataloga mr Andreja Rakovec piše: “ Fotograf Branimir Ritonja se izložbom Put predstavlja analognim crno-bijelim fotografijama. Fotografije su snimljene na autoputu „Bratstva i jednistva“. Branimir Ritonja se u većini svojih d‌jela bavi kolizijom prirode i čovjekovih zahvata u nju. Postupcima do-iluminacije, svjetlu, ključnom za snimanje fotografije, dodijeljena je uloga skromnog, tihog elementa, odnosno, kako naslov izložbe kaže, svojevrsnog „ostatka“ za kojim gladne oči željno tragaju.

Akcentiranjem tamnog postigao je paradoksalan učinak: gotovo je negirao svjetlo i minimizirao svjetlosne refleksije od razine deskriptivnih referenata prostora do apstraktnih detalja koji, kao žarište vizure, izranjaju iz silueta krajolika uronjenog u tamu. Svjetlo, odnosno ono što je od njega ostalo, simbolično predstavlja ostatke prirode, poljoprivrednog zemljišta koje je žrtvovano za izgradnju cestovne infrastrukture i stambenih naselja. Nastanak serije potaknula je promjena na putu izmedžu Ljubljane i Skoplja, gd‌je je fotograf prešao nekoliko puta, a u dobi od 2000 do 2023 je snimao kao suputnik u kolima.

Svjetlo, koje u filozofiji ima pozitivnu konotaciju jer simbolizira spoznaju istine, razum i punu svijest, svojim gašenjem u d‌jelima Branimira Ritonje simptomatično obilježava današnje vrijeme. Na nekoliko fotografija blijedi na način koji bi izblijedio vid. U negativnoj optici, mogli bismo reći da je vid, koji je u neoplatonizmu metafora za um, uvid u bit stvari, u Ritonjovoj interpretaciji zaprijećen smrću. Kao da je čovjek došao do prekretnice u svom sebičnom prisvajanju prirode. Na kakav će se mentalni horizont fokusirati u budućnosti, ostaje otvoreno pitanje: hoće li nastaviti s onim što radi i konačno potpuno rastjerati svjetlo i u svom sljepilu sletjeti u duhovni mrak? Ili će popustiti i svjetlo neće svesti na puke ostatke, nego će mu vratiti puni sjaj?“

Izložba će biti otvorena do 21.oktobra 2024.godine.

Tagovi

Pročitajte još: