Najviše osnovaca krenuće u novobeogradske osmoletke, sve je spremno!

U školske klupe sešće 16.919 mališana. – Najviše najmlađih đaka upisale su škole na Novom Beogradu, Voždovcu i u Zemunu

Prvi septembar, dan kada će upoznati učiteljicu i drugare iz školskih klupa, željno iščekuje 16.919 prvaka, što je u vremenima kada je očigledan pad nataliteta i starenje nacije, lepa brojka, budući da je za oko 600 mališana viša od višegodišnjeg proseka koji iznosi 16.315 dece po generaciji. U poslednjih desetak godina, više đaka upisano je jedino 2019, kada ih je, prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, bilo 16.925. Kako navode iz ovog gradskog ministarstva, najviše osnovaca krenuće u novobeogradske osmoletke, njih 2.262, a zatim u škole na Voždovcu, 1.858, i u Zemunu – 1.831. Najmanje đaka dočekaće škole u Barajevu koje će primiti 179 učenika, kao i u Sopotu, gde će odeljenja biti formirana od 195 đaka. Prošle godine najveća „gužva” bila je u školama „Danilo Kiš” u naselju Stepa Stepanović, „Nikola Tesla” u Vinči, kao i u mirijevskim obrazovnim ustanovama „Pavle Savić” i „Despot Stefan Lazarević”. Po svemu sudeći, i u septembru će klupe u ovim ustanovama biti popunjene jer ovo zvezdarsko naselje inače već godinama kuburi sa kapacitetom jer sve vreme se širi i na njegovu teritoriju se doseljava sve veći broj mladih ljudi. Ali, sve su prilike da će ovdašnji roditelji, ali i mame i tate budućih prvaka iz drugih delova grada uskoro moći da odahnu.

– Prošlu školsku godinu započeli smo otvaranjem dve nove škole, u naseljima Leštane i Busije, a u planu je izgradnja još tri, u naseljima Veljko Vlahović, Mirijevo i Čukarička padina. To je predviđeno protokolom koji je u decembru 2020. godine potpisan. Svoj deo posla Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je već završio, dan pošto je pokrenuta inicijativa za izgradnju škole u naselju Veljko Vlahović uputili smo predmet dalje ostalim uključenim institucijama jer je pre izgradnje potrebno formiranje parcele, utvrđivanje javnog interesa i tako dalje – objašnjava Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje, dodajući da očekuje da će septembarski polazak u školu proći bez problema, a da se poslednji dani letnjeg raspusta koriste za neophodne radove i pripremu za novu školsku godinu.
I ova generacija u školske klupe će sesti pod drugačijim uslovima u odnosu na starije đake. Virus korona poremetio je sve na šta smo do sada navikli, pa samim tim i način na koji se deca obrazuju, ali, kako ističe Gak, u drugoj školskoj godini koja se započinje pod pritiskom pandemije, škole su već uhodane, a od zaštitne opreme ništa neće nedostajati.

– Uz veliku odgovornost i profesionalnost svih zaposlenih pokazali smo da je funkcionisanje škola moguće pa bismo tako, uz veliku odgovornost svih nas, morali da pokažemo i da možemo da zaustavimo epidemiju, pre svega nastavkom vakcinacije čime bismo deci omogućili normalno pohađanje nastave u klupama, što je za njih najbolje – upozorava Gak.
Prema njegovim rečima, u prethodnoj godini akcenat je bio na kupovini zaštitne opreme neophodne za rad škola, epidemiološku bezbednost i dezinfekciju objekata.

– Škole su u svakom trenutku imale dovoljno novca za kupovinu zaštitne opreme za zaposlene. Spremno su dočekale povratak đaka u školske klupe i spremno će dočekati i ovaj septembar. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu redovno, mesečno isplaćuje materijalne troškove školama, što je u ovim uslovima novac namenjen pre svega za kupovinu zaštitne opreme kako bi i đaci i zaposleni bili bezbedni. Svim školama u Beogradu prošle godine isplatili smo oko 1,4 milijarde dinara, odnosno mesečno oko 115 miliona dinara za materijalne troškove i opremanje. Od početka 2021. školama je isplaćeno više od 700 miliona dinara za kupovinu opreme – podseća Slavko Gak.

Izvor: Politika

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn