(FOTO) Zahvaljujući „sadiši” presađena stabla u park Ušće

Specijalnom mašinom za presađivanje drveća tokom novembra presađeno je 65 stabala, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je zajedno sa direktorom „Zelenila – Beograd” Slobodanom Stanojevićem prisustvovao sadnji dvadeset borova u parku Ušće, koji su popularno nazvanim „sadišom” premešteni sa druge lokacije, gde je šuma bila pregusta.

– Ovde se sada formira nov drvored. Time pokazujemo zašto smo ovu mašinu kupili, dakle, da bismo sačuvali stabla i da se ona ne bi sekla. Grad mora da se razvija, ali smo istovremeno našli način da se drveće sačuva – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je uputio poziv investitorima da se jave „Zelenilu” jer im je data mogućnost da iznajme „sadišu” i presade stablo s jedne lokacije gde treba da razvijaju svoj projekat na drugu.

– Ova mašina je ponos svih nas. Jedno drvo da sačuvamo njome, pa se ona isplatila, a sačuvaćemo ih u budućnosti na hiljade – istakao je Vesić.

Tokom novembra, kada miruje vegetacija, prilika je da se sadi, tako da će ekipe ovog javnog preduzeća proveravati drvorede u gradu, da li eventualno ima neko obolelo stablo koje na ovaj način može da se zameni i to stablom iste ili slične veličine. Beograd je u poslednjih osam godina za jedan odsto povećao procenat zelenih površina, dodao je Vesić, ocenjujući da spada u zelenije gradove Evrope, ali da će se sa ozelenjavanjem nastaviti.

Slobodan Stanojević naveo je da se radi punim kapacitetom, precizirajući da su borovi visine oko sedam-osam metara, starosti više od dvadeset godina. On je podsetio na ova mašina može da ima i komercijalnu upotrebu, navodeći primer Aerodroma, gde je presađeno 21 stablo.

– Svake godine ekipe preduzeća posade od pet do osam hiljada novih stabala. Ovom mašinom sačuvaće se svako stablo koje ima mogućnost da nastavi svoj razvoj u novom habitusu – rekao je Stanojević.

On je zaključio da će se ovaj posao obavljati kada god zatreba, na svih tri hiljade hektara kojima gazduje „Zelenilo”, kao i u komercijalne svrhe po potrebi investitora.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn