Angažovani naši najbolji ronioci, pod vodom nulta vidljivost, rade na dodir: Izvlačenje splava na Novom Beogradu komplikovana akcija koja će potrajati

Proces izvlačenja potonulog beogradskog splava „Fristajler“ traje i danas, a ekipa ronilaca je na terenu. Ispod splava su postavili specijalna creva za ubacivanje vazduha i izbacivanje vode iz pontona, a pripremljena su i dva specijalna balona nosivosti od po 25 tona za podizanje splava.

Splav Fristajler je težak oko 150 tona, počeo je da tone u novogodišnjoj noći, samo nekoliko minuta nakon ponoći, a gosti su u panici bežali spašavajući živu glavu.

Postavljena dizalica, izvlačenje zavisi od mnogo faktora

Danas je kod splava postavljena dizalica na usidrenom brodu koja uz pomoć čeličnih sajli treba iz vode da podigne prednji kraj potonulog objekta. Proces izvlačenja splava je počeo juče, a na terenu su bili teretni broj i ronioci.

– Od mnogo faktora zavisi kada će splav biti izvučen iz vode i nezahvalno je davati precizne prognoze. Stručnjaci iz inostranstva kažu da ovakvu operaciju mogu bezbedno da urade samo stručnjaci koji su maksimalno psihofizički spremni i obučeni – kazao je izvor „Blica“.

Nulta vidljivost pod vodom, koristi se specijalna oprema

Trenutno je splav na najudaljenijoj tački od obale na dubini od 10 metara, dok je pri obali na dubini od 1.5 metra.

Rečna struja je relativno jaka, a u potonulom splavu se nataložila velika količina mulja i zemlje. Pod vodom je nulta vidljivost, a ronioci zahtevan posao rade na dodir.

Kako bi se izvukao splav, koriste se specijalni alati, sajle, užad i ostala oprema. Prema proceni stručnjaka, operacija izvlačenja splava sa dna reke je kompleksna i zahtevna. Zato su angažovani ronioci sa dugogodišnjim iskustvom za specifične poslove pod vodom.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn