BAHATI VOZAČI UMALO KRIVI ZA TRAGEDIJU NA NOVOM BEOGRADU: Preči im parking nego tuđ život

PRED doček Nove godine, dečak iz Rusije koji se sa porodicom preselio u Srbiju, pokušao je samoubistvo skokom sa zgrade na Novom Beogradu. Iako je teže povređen, na sreću, trinaestogodišnjak nije životno ugrožen. Povrede bi, sasvim sigurno, bile lakše, da su vatrogasci mogli da priđu i rašire dušek za spasavanje, koji bi ublažio pad.

Nažalost, po ko zna koji put su ih blokirali nepropisano parkirani automobili.

U medijima se najpre pojavila informacija da je dete palo pored dušeka za spasavanje, ali vatrogasci su to demantovali.

Ovaj problem prisutan je godinama unazad, ali se ne nazire rešenje. Parkira se gde ko stigne – na trotoarima, uz kafiće, na zelenim površinama… „Pauk“ nosi, ali izgleda da je to nedovoljno. U javnosti se o tome priča tek kada se desi neka nesreća.

Tako je, prošlog leta, vatrogascima, koji su gasili požar u Ulici Radoja Domanovića na Zvezdari, u pomoć pritekla i ekipa „Parking servisa“. Nakon dojave, vatrogasne ekipe su veoma brzo stigle na lice mesta, ali nisu mogle da priđu zgradi, čije potkrovlje je zahvatio plamen, zbog nekoliko nepropisno parkiranih vozila na prilazu. Operativni centar Skupštine grada je reagovao i po hitnom postupku obavestio „Parking servis“, čije dizalice su uklonile parkirana vozila, koja su ometala akciju vatrogasaca. Slično se dogodilo i na Bulevaru Mihajla Pupina, kad vatrogasna kola nisu mogla da priđu soliteru 101, jer su automobili bili parkirani na požarnom putu.

Činjenica je da je parkiranje nesumnjivo postalo gorući problem u Beogradu. U „trci“ za mesto, sve veća je bahatost pojedinih vozača, stanara i investitora. Haos koji je teško kontrolisati, kulminira oko 17 i 18 časova, kada se većina Beograđana vraća sa posla. Na inicijativu građana uveden je zonskim sistem parkiranja i u blokovima 19a, 21, 22 i 23 na Novom Beogradu. Međutim, izleda da ni to nije pomoglo.

Nadležni bi što pre trebalo da nađu rešenje i stanu na put bahatim vozačima. Možda bi komunalna policija trebalo da krene u oštriju kontrolu i „udara po džepu“, a ne da se o problemu priča kada se dogodi neka nesreća. Tada je, nažalost, već kasno. Kada bi se pravovremeno reagovalo, mnogi životi i imovina bili bi spaseni.

GRAD NABAVIO I MANjA VOZILA

GRAD je prošle godine izdvojio novac za kupovinu novih, manjih vatrogasnih vozila namenjenih gašenju požara i lakšem prilasku ugroženom mestu. Reč je o vozilima težine do tri i po tone, koja mogu da priđu pešačkim zonama gde ne smeju da ulaze teži kamioni.

 

Tagovi

Pročitajte još: