„Bežanijska kosa” uskoro u Zelenoj zoni

Ponedeljak, 07.03.2022. u 11:26

KBC „Dragiša Mišović” od sutra u zelenoj zoni, uskoro i „Bežanijska kosa”

(foto D. Jevremović)

KBC „Dragiša Mišović” od sutra iz crvene po peti put prelazi u zelenu zonu.

Direktor tog centra, doktor Vladimir Đukić ističe da je kroz njega u prethodnom periodu prošlo 10.296 kovid pacijenata, a da ih je trenutno još 20, prenosi RTS.

„Od sutra ćemo početi sa pacijentima s malignim bolestima, karcinom gušterače. Imamo već zakazane pacijente s karcinomom pankreasa, žutice usled kalkuloze, zapaljenske upale debelog creva. Imaćemo sutra i te kako šta da radimo, što je veoma značajno za grad Beograd da se KBC Mišović uključi u hirurgiju sa skoro 40 hirurga u gradu i 150 postelja”, naglasio je Đukić.

Podsetio je da je taj klinički centar u 2019. godini imao najviše operacija u istoriji, preko 15.000.

Za dve godine u KBC „Dragiša Mišović” rođeno je najviše beba. Kako je istakao, sa više od 2.000 rođenih, za dve godine je broj skoro dupliran na 4.200 beba.

Uskoro će iz kovid sistema izaći i KBC „Bežanijska kosa”, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kako je rekao, bolja su vremena i za pacijente i za zaposlene u bolnicama koje su bile u kovid sistemu.

Lončar je za Tanjug rekao da je epidemijska situacija u zemlji povoljnija, te da je vreme da se zdravstveni sistem posveti pacijentima koji nisu oboleli od virusa korona.

„Mislim da će i KBC ‘Bežanijska kosa’ brzo da izađe iz kovid režima, jer ćemo sve pacijente, kada ostane mali broj njih, prebaciti u bolnicu u Batajnici, koja je za to i napravljena i ima kapacitete”, poručio je Lončar.

Kada je reč o sednici Kriznog štaba, ministar kaže da su se stekli uslovi da se održi narednih dana.

„Imamo povoljniju situaciju, ali da li možemo da garantujemo da će tako i ostati – to niko ne može. Kovid nas je naučio da to ne možemo da predvidimo. Mi radimo šta je do nas, svi dobro znamo da treba da se ponašamo tako da sprečimo širenje virusa”, poručio je Lončar.

On naglašava da zdravstveni sistem treba da se posveti pacijentima koji nisu oboleli od korone, a koji dugo čekaju na lečenje.

„Rastu liste čekanja, sve te stvari moramo da nadoknadimo. Čeka nas jedan ozbiljan posao, promena mora da se uradi u zdravstvenom sistemu, jer posle korone ništa neće biti isto. Sistem će morati drugačije da funkcioniše, a sve iz razloga da nadoknadimo propušteno zbog korone. Radimo svaki dan, danonoćno, pripremamo sistem za te promene i moći ćemo da uspemo samo ako bude jedinstva i discipline”, zaključio je ministar.

Politika

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn