BIO JE POZNATIJI OD TITA, KRALJICA GA ZVALA U POSETU: Završio u trafici u Bloku 70, a onda i na parkingu

BEOGRAD – Slike gracioznog saobraćajca Jovana Bulja, koji u beloj uniformi „pleše“ na najprometnijim beogradskim raskrsnicama, ostaće među najlepšim slikama prestonice, a prati ih priča kako je došao i do Londona. Ipak, retki pamte šta se posle dešavalo.

Beograđani s ponosom izgovaraju ime Jovana Bulja, prisećajući se saobraćajca kojeg je sedamdesetih bilo uživanje gledati.

Uglavnom je regulisao saobraćaj na izlasku iz Terazijskog tunela, kod Doma omladine, na Terazijama i kod Londona u Kneza Miloša. Uvek je bio u beloj uniformi, sa belim rukavicama i belim šlemom, a imao je tako graciozne pokrete da se čak pričalo da je prethodno završio kurs baleta u Narodnom pozorištu.

Tome doprinosi i crno-bela fotografija s balerinom Jelenom Tinskom koja se dosta deli po društvenim mrežama, međutim istina je da Bulj nije imao veze s baletom, završio je Policijsku školu u Sarajevu, a njegovi pokreti bili su inspirisani ljubavlju prema poslu koji je radio.

Legendarna je priča kada ga je zapazio gradonačelnik Londona kad je bio u poseti Beogradu i bio impresioniran njegovim pokretima i izgledom. Pozvao je Jovana u London, gde je omiljeni beogradski saobraćajac imao priliku da „zapleše“ na čuvenom Pikadili trgu, a navodno se susreo i s kraljicom Elizabetom lično.

Nažalost, tu se negde i završava „zvanična“ priča.

Iz nepoznatih razloga Jovan Bulj je penzionisan 1980. godine kada je imao samo 41 godinu, što je medijima dalo povod za spekulisanje o tome kome je njegova popularnost smetala.

Poznato je da je od tada dugo radio kao prodavac u trafici u bloku 70 na Novom Beogradu, a nakon toga i kao čuvar parkinga ispred splavova na Savskom keju.

Preminuo je u Beogradu, 2010. godine u 71. godini.

Tagovi

Pročitajte još: