BORBA ZA PARČE SAVE: Raste tenzija pred javnu licitaciju lokacija za postavljanje splavova

NA javnu licitaciju za zakup 30 lokacija na kojima će se nalaziti splavovi ista firma može da se prijavi za maksimum dve pozicije, koje ne mogu da budu jedna pored druge.

Takođe, minimalna cena zakupa na mesečnom nivou biće 1.140 evra, što na godišnjem iznosi blizu 14.000 evra. Ponude će moći da se podnesu do 21. decembra, do 11.30.

Grad Beograd ponudio je 30 lokacija vodnog zemljišta u javnoj svojini na licitaciju, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo sadašnjih vlasnika, koji su u ponedeljak protestovali ispred Starog dvora.

– Sto splavova na Savskom keju je nelegalno, jer nemaju potrebna rešenja – rekao je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. – Vrlo je jednostavno. Mnogi od njih su tu decenijama i ne plaćaju baš nikakvu nadoknadu. Da li je to ranije postavljano uz saglasnost nekih institucija, apsolutno da, ali ti ugovori niti postoje, niti su validni. Niko nema ugovor u skladu sa zakonom i da Beograd prema Zakonu o vodama ima ingerencije da na svojoj teritoriji obavlja zakup vodnog zemljišta gde se postavljaju plutajući objekti. Grad je osmislio postupak koji će od početka do kraja da bude sprovodiv. Obezbediće se i priključci za struju i vodu i sve će biti legalno.

Zakup se daje na određeno vreme, odnosno period od tri godine, a rata za prvu godinu mora se uplatiti pet dana po sklapanju ugovora, u šta će biti uračunat i prethodno uplaćeni depozit. Ukoliko se desi da više ponuđača za određenu lokaciju pošalje istu ponudu, nove će se otvarati za tri dana.

– Do sada nije postojalo energije i volje u dovoljnoj meri da se reši problem – kaže Stojčić. – Tu i tamo se spominjalo, svima je smetalo, zaboravilo se, a u tom zaboravljanju pojavilo se još splavova. Nema aktivnih ugovora i niko ništa u skladu sa zakonom ne plaća. Stav države je da se poštuje zakon, a sada će se poštovati. Za svaku od 30 lokacija svako pravno lice koje ispunjava uslove podnosi ponudu za zakup tog prostora po kvadratnom metru i ko da najviše novca po pojedinačnoj poziciji, taj će imati prava da potpiše ugovor.

VIKENDICE NA NASIPU

GLAVNI gradski urbanista istakao je i da mora da se nađe neko rešenje za vikendice na Savskom nasipu.

– Definitivno nešto mora da se reši u tom prostoru i zbog broja i zbog kvaliteta gradnje i zbog ugrožavanja vode – rekao je on i dodao kako nije moguće u jednom trenutku sve teme pokrenuti ili otvoriti.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn