BRENA I BOBA OPTUŽENI ZA NELEGALNU GRADNJU! Na divljaka podigli kuću na Novom Beogradu, a evo kolika im kazna sada preti

Folk diva Lepa Brena i njen suprug Slobodan Živojinović optuženi su za nelegalnu gradnju kuće na parceli koja je u vlasništvu države.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je optužni predlog protiv poznatog bračnog para zbog sumnje da su od 2019. do 2020. na Novom Beogradu bili investitori objekta koji je građen bez građevinske dozvole.

– Dana 8.februara 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je optužni predlog protiv S.Ž. i F.Ž. zbog postojanja opravdane sumnje da su u periodu od 2019. do 2020. godine u Novom Beogradu, zajednički, bili investitori objekta koji je građen bez građevinske dozvole, te su izveli radove na izgradnji objekta od čvrstog građevinskog materijala spratnosti prizemlje i zidovi prvog sprata, a bez prethodno pribavljene građevinske dozvole i potvrde o prijavi radova, čime su kao saizvršioci izvršili krivično delo Građenje bez građevinske dozvole iz odredbe člana 219a stav 2 Krivičnog zakonika. Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo da Treći osnovni sud u Beogradu okrivljene nakon održanog pretresa i izvedenih dokaza oglasi krivima te da im izrekne uslovne osude tako što će im utvrditi kazne zatvora u trajanju ne kraćem od osam meseci i istovremeno odrediti da se ovako utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku proveravanja od dve godine ne izvrše novo krivično delo, kao i da ih osudi na plaćanje novčanih kazni u iznosima ne manjim od 500.000 RSD – saopšteno je iz Tužilaštva.

Oni su, uspeli da naprave prizemlje od čvrstog materijala i podignu zidove na prvom spratu kuće, bez prethodno pribavljene potrebne dozvole i potvrde o prijavi radova.

Zbog toga ih tužilaštvo kao saizvršioce tereti za građenje bez građevinske dozvole i predlaže sudu da ih oglasi krivim i izrekne im uslovne osude, tako što će im utvrditi kazne zatvora u trajanju od najmanje osam meseci.

Živojinovićima se, naime, ostavlja mogućnost da izbegnu zatvor, ukoliko ne ponovo krivično delo u naredne dve godine i uplate ponaosob novčanu kaznu od najmanje pola miliona dinara!

Inače, u medijima je prošle godine kao bomba odjeknula vest da Brena i Boba grade kuću na parceli koja je u vlasništvu države, a za izgradnju nisu imali adekvatnu dozvolu. Ekipa Kurira je tada, tragom te informacije posetila adresu gde se nalazi dom Živojinovića i uverili smo se da nelegalni objekat nije srušen.

O svemu ovome, tada se prvi put oglasio i Boba Živojinović, koji nam je preko advokata, Miše Petrovskog, poslao saopštenje.

– Želim da vas informišem da je tačno da smo primili rešenje Sekretarijata br. 356-470/2023 od 8. 5. 2023. godine, kojim je obustavljeno izvođenje građevinskih radova i naloženo uklanjanje izvedenih radova na izgradnji objekata prema rešenju. Obaveštavam vas da ćemo u ostavljenom roku uložiti žalbu na navedeno rešenje Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS imajući u vidu da prilikom donošenja navedenog rešenja prvostepeni organ nije uopšte ni na koji način uzeo u obzir činjenice u vidu dokumenata koje smo dostavili, a to je da je za navedeni objekat podnet zahtev za ozakonjenje 351.1-5330/2020 nadležnom organu Uprave, kao i objekat ucrtan u katastru nepokretnosti Novi Beograd u predmetu 952-05-225-7171/2022 u skladu sa čl. 32 Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, a što se može utvrditi u skici katastra nepokretnosti – navodi Petrovski i dodaje:

– Smatram da su ove činjenice od ključnog značaja za odlučivanje u ovoj pravnoj stvari s obzirom na to da se ne može nalagati rušenje objekata u bilo kom postupku pre nego što se odluči pravosnažno o zahtevu za njihovo ozakonjenje. Kako se navedeni objekat ne nalazi ni na jednom infrastrukturnom koridoru, nema nikakve potrebe za njegovim hitnim uklanjanjem, pa ćemo shodno tome tražiti donošenje privremene mere odlaganje izvršenja navedenog rešenja, do konačne odluke od strane nadležnog ministarstva. Što se tiče informacije da je podneta krivična prijava trećem OJT, zasad nemamo nikakvih zvaničnih saznanja o tome, niti smo od strane ovog tužilaštva obavešteni na bilo koji način – napisao je advokat za Kurir.

Tagovi

Pročitajte još: