„Da se ne zaboravi” – Na Novom Beogradu obeležava se sećanje na završetak bombardovanja NATO-a

Program „Da se ne zaboravi” biće priređen danas u Parku prijateljstva na Novom Beogradu u 12.44 časova. Ova manifestacija koja neguje kulturu sećanja posvećena je završetku agresije NATO-a na našu zemlju 1999. godine, koja je trajala 78 dana, a okončana je 10. juna.

 

Program je posvećen svima koji su stradali u toku ove agresije, a s obzirom na to da se na svakom susretu ističe i značaj pojedinaca koji su nas zauvek napustili, a zadužili svojim herojstvom i plemenitošću, ovog puta ukazaće se na lik i delo atletičara Gorana Raičevića, koji je poginuo na Kosovu i Metohiji, na Đurđevdan 1999. godine braneći našu zemlju od agresora. Iako je kao reprezentativac imao izuzeće od ratišta i trebalo je da predstavlja Srbiju na maratonu u Grčkoj, on se dobrovoljno javio na dužnost i pokazao da je na braniku otadžbine. Na prvoj liniji fronta bio je kurir u Trećem bataljonu Prištinskog korpusa. Kada je nastradao od snajperskog metka teroriste, imao je nepunih 36 godina, iza sebe je ostavio suprugu i blizance – sina i ćerku.

Prve atletske korake Raičević je napravio 1975. kao osnovac učestvujući na krosu „Politike”, čiji je kasnije postao šestostruki prvak. Kasnije je bio višestruki prvak Balkana. Reprezentativac Jugoslavije, Srbije, državni rekorder. Poslednje njegovo učestvovanje kao reprezentivca bilo je na Balkanskom krosu u Aranđelovcu, mesec i po dana pre pogibije. Ispred stadiona FK „Partizan” Goranu je podignut spomenik. On je, uz bavljenje sportom, diplomirao agronomiju na Poljoprivrednom fakultetu.

Ovaj događaj organizuju Fond dijaspora za Maticu – Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Vojske Srbije, Udruženje „Stara Bežanija”, GO Pokret socijalista Beograda, Udruženje boraca NOR-a Novi Beograd sa Rankom R. Spalevićem, autorom projekta „Kultura sećanja Novobeograđana”.

Posle polaganja cveća i venaca, nastupiće mališani iz hora „Horić” pod upravom Marije Galjević, na smotri će biti i izviđači „Panter”. Mladi iz Kreativne učionice „Borac” sa Zoricom Cerović, profesorkom srpskog jezika, pripremiće recital „Otadžbina se piše velikim slovom”, pesnici će kazivati rodoljubivu poeziju, a besedu će održati Vladimir Ilić, koordinator projekta „Kultura sećanja”.

 

Tagovi

Pročitajte još: