Dan opštine Novi Beograd

Dan opštine Novi Beograd je 11. april. To je datum kojim se obeležava dan kada su omladinske brigade 1948. godine započele izgradnju Novog Beograda.

Prvi istorijski trag o naseljavanju teritorije sadašnjeg Novog Beograda vodi u davnu 1512 godinu. Tada se prvi put pominje selo Bežanija koja je tada imalo 32 doma. Vremenomse broj domaćinstava širio. Između dva rata, u blizini nikli su Novo naselje i Staro sajmište. 1923. bio je izgrađen prvi urbanistički plan Novog Beograda ali se on nije ostvario.

Kamen temeljac opštine

11. aprila 1948. godine, postavljen je kamen temeljac Novog Beograda i u proleće 1948. Na levoj obali Save je počelo da se gradi naselje okruženo sa svih strana peskom i močvarnim tlom. Objekti su nicali jedni za drugim, a četiri godine kasnije (1952) je osnovana opština Novi Beograd.

Ovaj deo Beograda je neočekivano brzo postao „grad u gradu“. Po broju stanovnika Novi Beograd je danas najveća opština u Srbiji. Ima 200 solitera i šest stotina velikih stambenih objekata. Jedan od najpoznatijih je „Zapadna kapija Beograda“, koji se i nalazi u blizini naše škole, sa dva nebodera spojena mostom na vrhu.

Na Novom Beogradu nalaze se: Studentski grad, najveća sportsko-poslovna hala u regionu „Beogradska arena“ , Međunarodni kongresni, kulturni i poslovni „Centar Sava“, hoteli najviše kategorije, tržni centri, poslovne zgrade, igrališta, bazeni, restorani i jedna škola za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom – osnovna škola Novi Beograd.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn