„Dan tradicije“ na Novom Beogradu u nedelju: Pregršt aktivnosti za mališane, evo šta će sve moći da nauče

Četvrta po redu manifestacija „Dan tradicije“ održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2024, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije, GO Novi Beograd, kao i gradova, opština i sela širom Srbije i dijaspore.

Centralni deo manifestacije održaće se na Novom Beogradu, na velikoj sceni u 44 bloku, u Gandijevoj ulici, sa početkom u 10.30 časova. Preko 1000 učesnika u narodnim nošnjama će od 10 časova defilovati šetalištem Lazaro Kardenasa do velike scene, gde će Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, otvoriti manifestaciju.

U muzičko-scenskom programu učestvovaće dečji horovi, pevači i folklorni ansambli iz Beograda ali i iz drugih gradova u Srbiji. Istovremeno, manifestacija će biti realizovana i na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs.

Mnoge opštine u Srbiji, zajedno sa svojim ustanovama kulture, kulturno-umetničkim društvima i vaspitno-obrazovnim institucijama, toga dana organizovaće za decu i mlade predstave, koncerte, radionice, literarne, likovne i multimedijalne konkurse, sa namerom da se kod mladih na kreativan način podstakne komunikacija predaka i potomaka.

Prateći program manifestacije je dramsko-obrazovnog karaktera, pod nazivom „Mala škola istorije – Da li si na pravom putu?”, koji će se održati u Tašmajdanskom parku, od 16 časova.

To je edukativna i interaktivna pozorišna forma kroz koju se mališani upoznaju sa delovima srpske istorije i likovima koji su je obeležili – despotom Stefanom Lazarevićem, Kneginjom Milicom, Kondom Bimbašom i Jelenom Anžujskom.

Glumci-animatori će kroz ove likove pokušati da odgovore na pitanja: Da li su mač i strela zaista najjače oružje, kome je despot Stefan Lazarević posvetio knjigu Slovo ljubve, zašto je kneginja Milica (ili kako je srpski narod opevao – carica Milica) jedna od najvoljenijih ličnosti iz naše istorije, ko su vrani gavrani i ko je Kosovka devojka, da li na Kalemgdanu i dalje postoji kapija koju je Konda Bimbaša otvorio i tako omogućio da tvrđava bude oslobođena, da li je izabrao pravi put, šta je Dolina Jorgovana, kako izgleda put ljubavi i kako se jedna ugarska princeza snašla na srpskom dvoru?

Na kraju programa svako dete će znati odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Postaviće sebi najvažnije pitanje, a to je – da li je na pravom putu.

U slučaju kiše programi će se održati u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Tagovi

Pročitajte još: