DECA DOBILA ŠEST IGRALIŠTA: Pri kraju treća faza rekonstrukcije šetališta u novobeogradskom Bloku 44

GRADSKO zelenilo će do početka decembra završiti radove u okviru treće faze sanacije šetališta Lazaro Kardenas u Bloku 44, koji su započeti u aprilu ove godine.

Neimari privode posao kraju, a ostalo je da se sredi deo igrališta i prostor oplemeni biljkama. Radovi na sanaciji poslednjeg dela, koji prolazi kroz Blok 70, počeće prvih meseci 2022. godine.

Ovom fazom obuhvaćen je krak šetališta koji se pruža od Nehruove do Gandijeve ulice u Novom Beogradu. Kako za naš list kažu u „Zelenilu“, plan radova je formiranje funkcionalne zelene površine sa značajnom ulogom ambijenta za boravak na otvorenom za ceo stambeni blok, kako u pogledu odmora, tako i u povezivanju različitih frekventnih pravaca kretanja.

– Obnovljeno je ili izgrađeno ukupno šest dečjih igrališta, a za mališane je napravljen i jedan saobraćajni poligon za vožnju bicikala i trotineta – ističu u ovom preduzeću.

– Sportske sadržaje čini nova teretana na otvorenom, košarkaški i teren za stoni tenis.

Čvrsti zastori, staze i platoi na šetalištu su potpuno obnovljeni. Deo zastora, odnosno 5.980 metaraje od asfalta, 1.115 metara čine betonske staze i 715 metara izrađeno je od granitnih ploča. Izvršena je ugradnja 38 klupa i 16 đubrijera. U sklopu ozelenjavanja prostora biće zasađena 54 stabla, dok je travnjak obnovljen na površini od 12.875 metara.

Ceo posao biće završen do kraja novembra, a početkom naredne godine počinju radovi u Bloku 70. Očekujemo da sve bude gotovo do kraja sledeće godine.

Kompletna rekonstrukcija šetališta „Lazaro Kardenas“ započeta je u junu 2019. godine, a završene su dve faze na prostoru duž Bloka 45. U prvoj je saniran deo do reke Save površine 30.190 metara. U fazi IIa (deo od centra Bloka 45 do Nehruove ulice) sanacijom je obuhvaćeno 16.050 metara, dok je u okviru faze IIb (od centra Bloka 45 do Dr Ivana Ribara) površina na kojoj su se izvodili radovi iznosila 23.870 metara. Ukupno je sanirano 70.110 metara.

Napravljeno je šest sportskih terena za basket, mali fudbal, odbojku, tenis, deo za stoni tenis, kao i teren za boćanje. Zadržana je postojeća teretana na otvorenom i izgrađena još jedna. Posađena su 242 stabala, obnovljen je travnjak ukupne površine oko 40.053 metara. Posađeno je 2.479 komada šiblja, kao i 5.780 komada perena. Postavljeno je 139 klupa i 85 đubrijera.

Ulaganje grada i Vlade Srbije

U DOSADAŠNJE radove na rekonstrukciji šetališta Lazaro Kardenas, koje je dužine oko četiri i po kilometra, uloženo je oko 450 miliona dinara. Za početak radova Vlada Srbije uložila je oko 300 miliona dinara, da bi Grad Beograd tokom ove godine za uređenje Bloka 44 obezbedio dodatnik 150 miliona dinara.

Izvor: Novosti

Tagovi

Pročitajte još: