Deo obale na Novom Beogradu poneće naziv Obala jasenovačkih žrtava

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je inicijativu Aleksandra Vučića u svojstvu građanina, da se leva obala reke Save od Brankovog mosta do mosta Gazela nazove Obalom jasenovačkih žrtava.

 Vučić je u inicijativi naglasio koliko je važno da pamtimo i štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

-Sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata na području Jugoslavije. Osećajući ljudsku potrebu da, tokom ove tužne 80. godišnjice uspostavljanja tog najstrašnijeg gubilišta na nekadašnjim jugoslovenskim i jednog od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svetskog rata, u svojstvu građanina Republike Srbije doprinesem očuvanju sećanja na njihovu nevinu žrtvu, a nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida, upućujem zvaničan predlog da se leva obala reke Save, na potezu od mosta Gazela, pa sve do Brankovog mosta, nazove Obalom jasenovačkih žrtava. To je najmanje što možemo učiniti kako bismo očuvali dostajstveno sećanje na žrtve genocida počinjenog nad srpskim narodom, kao i na žrtve Holokausta i Samudaripena – deo je inicijative Aleksandra Vučića.

Članovi Komisije usvojili su inicijative Gorana Vesića, podnete u svojstvu građanina, da se u Beogradu imenuju ulice princeze Olivere, kneza Pavla Karađorđevića, cara Justinijana Prvog i cara Iraklija.

 -Sagledavši prisutnost revizionističkih tendencija u politici kao i u nacionalnom, ali i globalnom kulturloškom prostoru, smatram da je sada više nego ikada neophodno baštiniti svest o životu i delu istorijskih ličnosti našeg naroda. Knez Pavle Karađorđević je u jednom od najkompleksnijih i najmračnijih geoplotičkih perioda savremene istorije stremio da nađe soluciju državno rušilačkih procesa u Kraljevini Jugoslaviji kao i da po svaku cenu spreči četvrto, a nažalost ne i poslednje, ratno stradanje našeg naroda u Dvadesetom veku. Kada je reč o princezi Oliveri Lazarević, imajući u vidu malu svest i znanje o periodu naše istorije neposredno nakon Kosovskog boja, smatram da je njen život, koja je predstavljala simbol voljnog požrtvovanja, promišljenosti i patnje našeg naroda, zavređuje prisustvo u našem savremenom društvu – deo je inicijativa Gorana Vesića.

On je dodao u inicijativama i značaj imenovanja ulica po velikim carevima svog doba, caru Justinijanu Prvom i caru Irakliju.

 -Sagledan u kontekstu društveno-istorijskih prilika u srednjem veku, car Justinijan Prvi predstavlja jednu od najznačajnih istorijskih ličnosti. Pored izuzetno značajne uloge koju je imao kao car i vojni zapovednik, smatra se jednim od najvećih kodifikatora celokupnog rimskog prava, a za vreme njegove vladavine došlo je do procvata vizantijske kulture. Sa druge strane car Iraklije, kao vladar ranovizantijske epohe, smatra se jednim od najzanimljivijih vladara Istočnog rimskog carstva, kao da je i njegov značaj za doseljavanje Slovena na prostor Balkana krucijalan – stoji u inicijativama Gorana Vesića.

 Članovi Komisije usvojili su i inicijative Andree Radulović, podnete u svojstvu građanke, da ulice u našoj prestonici dobiju prva žena diplomirana veterinarka Jelka Bojkić Makavejev, prva srpska pripovedačica i romansijerka Draginja Gavrilović i srpska književnica, likovna umetnica i pedagoškinja Kosara Cvetković.

– Neizmerna snaga i volja žena Srbije i šire u 19. i 20. veku, da se izdignu iznad svakodnevne situacije i nametanja „propisanog“ načina života za žene,  predstavlja osnov da se njihovo ime zabeleži i trajno sačuva od zaborava. Jelka Bojkić Makavejev, Kosara Cvetković i Draginja Gavrilović su samo neke od žena koje su svojim znanjem, umećem, humanitarnim radom, zalaganjem doprinele što boljem razvoju društva u svim segmentima i zbog toga je potrebno uzdignuti ih i zahvaliti im se za svako opšte dobro čiji su deo bile – navela je Andrea Radulović u inicijativi.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Centra za razvoj Šajkaške da se imenuje ulica Vožda Đorđa Stratimirovića, komandanta srpske vojske 1848. godine, inicijativu Irene Arsić, da se imenuju ulice po znamenitim dubrovačkim Srbima Ivanu Stojanoviću i Nikši Gradiju, kao i inicijativu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, da se imenuje ulica Vladete Jerotića, srpskog neuropsihijatra, psihoterapueta, filozofa, književnika i akademika Srpske akademije nauka i umetnosti, dobitnika brojnih priznanja i nagrada.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn