Do kraja godine počinje gradnja prvih stanica metroa na Novom Beogradu

Očekuje se potpisivanje ugovora o izgradnji deopa budućeg metroa u Beogradu.

Radovi su počeli u decembru 2021. godine, a rok za nasipanje je 2024. godina. Već je na nekim delovima nasipanje završeno i očekuje se potpisivanje ugovora o izgradnji depoa. Kada se završi nasipanje, počinje da se gradi depo u kojem će biti smešteni svi vozovi.

Kopanje tunela za prve dve linije metroa trebalo bi da počne 2025. godine, a planirane su tri linije – Makiš – Mirijevo, Mirijevo – Bežanija i Bežanija – Banjica.

Prvobitno planirane, stanice Manjež biće sada blizu Slavije u Kralja Milana dok će ranije planirana stanica u Makenzijevoj biti u Karađorđevom parku gde će imati vezu sa stanicom BG voza pa će tu biti omogućeno presedanje.

Na liniji dva planirane su dve stanice, Blok 18 i Sava Centar, ali sada se projektuje nova stanica, umesto te dve, i ona će biti na uglu Ulice Vladimira Popovića i Bulevara Zorana Đinđića. Takođe, stanica kod Arene, pomerena je ka Ulici Antifašističke borbe.

Prva linija trebalo bi da bude gotova 2028. godine, a druga 2030.

Kada BG voz bude produžen do Surčina, do nacionalnog stadiona i aerodroma, kao i do Obrenovca, i kada bude se bude uvelo više polazaka iz Lazarevca, Sopota, Mladenovca i Barajeva i kada počnu da rade prve dve linije metroa tada ćemo imati više od 80 odsto javnog prevoza koji će biti na šinama.

Očekuje se da do kraja godine počne izgradnja prvih stanica metroa na Banovom brdu. Međutim, kako navode tu je najteže, jer je tu stenska masa, koja je najteža i najzahtevnija i zato će se te stanice prve raditi.

Biznis menadžer u kompaniji „Pauer Čajna“, koja izvodi radove na nasipanju terena, Jun Fang izrazio se uverenje da će taj posao biti završen i pre roka, odnosno pre decembra 2024. godine, dodajući da je svaki dan angažovano oko 200 radnika.

Izgradnja Beogradskog metroa je projekat vredan 4,6 milijarde evra.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn