Dojava o bombi u novobeogradskim školama! Serija pretnji ne prestaje, roditelji pozvani da dođu po decu

Dojava o postavljenoj bombi i jutros je stigla u osnovne škole širom Beograda, a roditeljima stižu poruke u viber grupama da su škole dobile obaveštenje od MUP-a da su ovakve pretnje stigle u sve beogradske škole.

– Poštovani roditelji, ponovo je u MUP Srbije stigla dojava da su u svim školama u Beogradu postavljene bombe. Deca su izvedena napolje, čekaju se policijski službenici koji će izvršiti pregled. Ukoliko bude sve u redu, vraćaju se redovnom aktivnostima – glasi poruka koju su dobili roditelji. Međutim, nešto kasnije, roditeljima su masovno počele da stižu poruke da dođu po decu, što znači da je nastava u mnogim slučajevima neće biti u prvoj smeni. Da su dobili dojavu o postavljenoj bombi, jutros nam javljaju roditelji čija deca idu u OŠ „Janko Veselinović“ na Voždovcu, zatim u OŠ „Kneginje Milica“ na Novom Beogradu, OŠ „Vlada Aksentijević“, kao i na adresu Četvrte beogradske gimnazije.

Đaci su evakuisani u školska dvorišta, a čim ekipe MUP-a završe pregled škole, učenici će se vratiti na nastavu.

Podsetimo, dojave o postavljenim bombama u beogradskim školama ne prestaju i postale su svakodnevne.

Kako izgleda kontradiverzioni pregled

Darko Eger, rukovodilac aktiva osnovnih škola na Novom Beogradu i direktor OŠ „Kneginja Milica“ u koju je i ovog jutra stigla dojava o bombi ranije je za „Blic“ objasnio kako izgleda kontradiverziona procedura, i šta je za decu u tom momentu najbezbednije.

– U tim trenucima važno je reagovati brzo i smireno. Juče je dojava stigla pre početka nastave, ali je mnogo dece već bilo u školi i u dvorištu. Posebno je važno manju decu, iz nižih razreda, evakuisati bez panike kako se ne bi uplašili i doživeli traumu – ističe Eger.

Kontradiverzione ekipe su prvo ulazile u zgrade, pa su potom pregledale dvorišta, kaže Eger. On je naglasio da u je u situacijama kada je zbog blizine ulice ugrožena bezbednost dece odlučeno da ona ostanu u dvorištima i to mlađa deca od prvog do četvrtog razreda, a da je za stariju decu odlučeno da čekaju između zgrada, van dvorišta.

Direktor Eger je kao kjučni problem istakao što se odavno ne uči o bezbednosti u školama, od kada nema predmeta o bezbednosti i zaštiti i da se nastavnici trude da u okviru drugih predmeta decu nauče da moraju da pregledaju stvari oko sebe i da ako uoče nešto sumnjivo obavezno prijave dežurnom nastavniku.

Eger je istakao i kako izgleda sam pregled kontradiverzionih ekipa koje dolaze u sastavu od dvoje – troje ljudi. Neke imaju pse, a neke senzore i tokom pregleda otvaraju svaku prostoriju i ormarić.

– Kontradiverzione ekipe dolaze u sastavu od dvoje do troje ljudi. Bili su izuzetno detaljni, svaki ormarić i svaku klupu su gledali. Logično je da će to biti obiman i dugotrajan posao, posebno jer se pregled obavljao veoma detaljno – rekao je Eger i dodao da sama procedura provere dugo traje jer su škole velike površine, neke imaju i do 10.000 kvadrata.

Tagovi

Pročitajte još: