DONETA REŠENJA O UKLANJANJU SPLAVOVA SA NOVOBEORGADSKOG KEJA

Želeli smo da uklonimo splavove, ali sa tim ne možemo da počnemo dok ne dođu rešenje o uklanjanju i rešenje o izvršenju. Tada vlasnici dobijaju nalog za isključivanje vode i struje. Od tog momenta oni su nelegalno priključeni. Sadašnji zakon ne dozvoljava da se dobije priključak na vodu i struju ako se ne radi po propisu

Pitanje uklanjanja splavova od Bloka 45 do Bloka 70, isključivanja vode i struje pojedinim vlasnicima nešto je o čemu se priča već nekoliko meseci. Vlasnici splavova tvrde da „Elektrodistribucija” i „Beogradski vodovod i kanalizacija” nemaju pravni osnov da ih isključe sa mreže jer redovno sve plaćaju, imaju potpisane ugovore, svoja brojila i vodomere. Oni kažu da po Zakonu o energetici ne postoji propis da im se isključi struja. Doneta, kažu, jesu rešenja o uklanjanju splavova, ali nisu konačna za sve, a i da jesu – nije završen tender za firmu koja će ih sklanjati. Pred Ustavnim sudom, napominju, i dalje se vode postupci o zakonitosti plana mesta na osnovu koga su doneta rešenja o uklanjanju.

Nasuprot njima, gradonačelnik Aleksandar Šapić ističe da se sve radi po propisu.

– Pojedini mediji mi zameraju što sa jedne strane nisam rešio pitanje uklanja splavova, što nismo sredili Savski kej i što nisam uradio ono što sam obećao, a kada preduzimamo mere u tom pravcu onda oni u zaštitu uzmu vlasnike splavova. I to do momenta kada prestanemo sa radovima. Onda kada stanemo, kažu – što smo stali. Ajde više dogovorite se šta tačno želite – rekao je Šapić na konferenciji za medije.

On je istakao da bi se, kada bi grad nešto radio bez „papira”, to tretiralo kao teško krivično delo.

– Slušao sam često kako na pojedinim televizijama puštaju vlasnika da kaže: „Došli su bez ijednog papira.” Toga kod nas nema. Ne možete bez papira da radite bilo šta. Ne može objekat da se ukloni bez rešenja o izvršenju. Da biste imali to rešenje, mora da prođe najmanje godinu dana rada, žalbi, da bude donesen set rešenja, da se ispoštuje sva pravna procedura. Objekti kojima se isključuje struja i voda dobili su rešenja o uklanjanju, a nakon toga i rešenje o izvršenju. Oni su iskoristili sva prava da se žale i kada su iskoristili sva prava, svi rokovi istekli, tek tada smo ušli u ove procese – tvrdi Šapić.

On je podsetio da je Upravni sud doneo privremenu meru o prekidu radova na Savskom keju, po krivičnoj prijavi građana protiv nadležnog sekretarijata, zbog čega je grad stao sa radovima. Ali to nema veze, kako je rekao, sa splavovima koji se tamo nalaze.

– Želeli smo da dovedemo vodu i struju na mesta gde su vlasnici splavova izlicitirali i platili mesta. Želeli smo da uklonimo splavove, ali sa tim ne možemo da počnemo dok ne dođu sva potrebna rešenja, a to su rešenje o uklanjanju i rešenje o izvršenju. Kada dođe to rešenje, vlasnici dobijaju nalog za isključivanje vode i struje. Od tog momenta oni su nelegalno priključeni. Veliki broj vlasnika splavova bio je priključen po starom zakonu iz 2018. godine. Sadašnji zakon ne dozvoljava da se dobije priključak na vodu i struju ako se ne radi po propisu – rekao je Šapić.

Čeka se i da se završi javna nabavka za firmu koja će odvoziti splavove. Za taj posao postoje dve firme, a na tender se prijavila jedna. Grad je za sada u Jakovu obezbedio dvadesetak lokacija, a u planu je da se osigura još 50, 60 mesta.

– Ali ni odvoženje splavova ne može da se radi dok se ne isključi voda i struja. Odvoženje splavova je jako skup posao i apelujem na vlasnike da to urade sami jer onda neće biti fakturisani. Kada su na Avali uklanjani objekti, tada se vlasnik ponudio da to uradi sam upravo da to ne bi bilo fakturisano – kaže gradonačelnik.

On je takođe napomenuo da se o svemu razgovara unapred i da nije tačno da su ljudi neobavešteni, te da je o uklanjanju splavova pričao godinu i po dana.

– Gradski urbanista je pre mesec dana pričao sa vlasnicima splavova ispod Brankovog mosta. A onda opet dođe neko i kaže da je neobavešten. I dođe neko da podstrekava sukobe. A mi radimo sve da ne dođe do nekog incidenta – rekao je Šapić.

Tagovi

Pročitajte još: