DVA LICA ADE CIGANLIJE Koja strana je bolja, novobeogradska ili makiška?

Ada Ciganlija je beogradsko more koje se deli na dve strane, makišku i novobeogradsku. Ljubitelji jedne od najvažnijih turističkih destinacija naše prestonice otkrili su nam koju stranu više posećuju i zašto

Mir, tišina, više zelenila i hlada glavne su prednosti novobegradske strane, kažu kupači. Makiška strana kako kažu Beograđani ima atraktivnu ponudu, ali je i za nijansu i skuplja.

– Sa makiške strane su bučniji kafići koji puštaju glasniju muziku i prave žurke preko dana, ja više volim mir pa dolazim ovde – kaže Dragana koja je redovni posetilac beogradskog kupališta,uz to dodaje i da je voda lepša i čistija. Ono što je ove godine iznenadilo je to što uz plaćeno piće nije dobila i ležaljku.

Ranije se dobijala besplatno uz piće, a sada smo je drug i ja platili 300 dinara, jeste nas iznenadilo, ali skromna je cena- kaže ona.

Ugostiteljku ponudu Ade Ciganlije čine više od 60 lokala, restorana, kafića raspoređenh oko jezera pa mnogi svojevrstan „spas“ tokom toplih, letnjih dana, potraže baš ovde.Bilo da želite samo da se okupate, vozite bicikl ili rolere, popijete piće ili nešto pojedete – raznim aktivnostima možete ispuniti dan. Ali ako ćete tamo da provedete ceo dan, mora i nešto para da se potroši, ali kako kaže jedna sugrađanka – ništa skuplje nego u samom centru grada. Obišli smo obe strane Savskog jezera i evo kakve su cene.

Cene pića i hrane variraju od lokala do lokala, ali su primetno više na takozvanoj Makiškoj strani.

U zavisnosti od toga za koji se lokal odlučite, biće različita ponuda hrane i pića. Sa novobeogradske strane, za espreso ćete izdvojiti od 180 do 220 dinara, za nes kafu od 250 do 320 dinara.

Negazirani sokovi i osveženja su od 250 do 290 dinara, limunadu možete naći i za 250 dinara pa do 320. Ceđeni sokovi su od 320 do 660 dinara.

Jeftinija cena je ukoliko kupujete na štandovima, pa tako limunadu možete kupiti i za 200 dinara.

Cena piva se kreće od 240 do 490 dinara.

Ležaljke na plaži dobijate uz poručeno piće, dok se u ponekom lokalu naplaćuju dodatno u rasponu od 300 do 1000 dinara.

Ukoliko ogladnite i odlučite da jedete meso u nekom od lokala na novobeogradskoj strani pljeskavica će vas koštati oko 350 dinara, ćevapi (300 grama) 900-910 dinara.

Za one koji žele dodatnu atrakciju i zabavu u vidu vožnje pedalina za to će morati da izdvoje 500 dinara za 30 minuta i 1000 dinara za sat vremena.

Bicikl je uvek dobar saveznik, što za aktivan fizički život, što za prelaženje dosta kilometara, a da nismo u automobilu. Cene iznajmljivanja bicikla variraju od 500 do 1000 dinara za ceo dan.

Za one sa ličnom kartom koja se vodi na neku od opština naše prestonice, grad Beograd je uz parking obezbedio i besplatno iznajmljivanje, samo je potrebno da dođete autom, ponesete ličnu kartu i za svoj parking platite 150 dinara u zamenu za bicikl.

Godišnje se na Adi održi preko 300 manifestacija i promocija , a prema nezvaničnim informacijama godišnje baš ovo mesto poseti oko četiri miliona posetilaca kako domaćih , tako i turista iz inostranstva.

Tagovi

Pročitajte još: