Evo kada počinje isplata pomoći građanima čije su kuće oštećene na Novom Beogradu

Isplata pomoći građanima čije su kuće oštećene može da počne brzo, čim lokalne samouprave procene štetu, izjavio je juče ministar za javna ulaganja Marko Blagojević. Dok se isplata pomoći čeka, već se traže pouzdani majstori. U Zemunu i na Novom Beogradu najviše je oštećenih fasada, a i mnoga vozila su bila pod vodom.

Ovih dana, posle nevremena, fasaderi, limari, stakloresci i drugi majstori rade od danas do sutra. Najoštećeniji su objekti na Novom Beogradu i u Zemunu. Negde visi fasada, negde kablovi. Upravnici zgrada imaju više poziva nego ikad. Stanari zovu zbog fasada, svetlarnika, ulaznih vrata, oluka i slomljenih prozora. Fasaderi i majstori za krovove najviše su angažovani i, naravno, nema ih dovoljno.

Naravno i stakloresci, grad je polupao stakla, da li verujete da firme koje proizvode stakla nisu na lageru imali dovoljno stakla za sve, da firme koje se bave sečenjem stakla nisu mogli da nabave jer nema stakla. Problem je što nijedan majstor ne može doći odmah, kada je to stalo ceo grad je počeo da zove majstore, svaki deo, sve ekipe smo obavestili odmah – kaže upravnik Nenad Radić.

Ne može se odmah sve sanirati. Mnogo je objekata oštećeno. Biće potrebne nedelje da majstori svuda stignu. Mnoge ulice su bile i poplavljene, pa se dešavalo da iz vode viri samo krov automobila. A kada voda uđe u instalacije vozila, gotovo sve mora da se pregleda i očisti. U auto-perionicama koje se bave dubinskim pranjem kažu da je ovih dana više mušterija. Kod auto-električara, takođe, redovi. Posle velikih kiša više je oštećenih vozila.

– Posle velike kiše ima više posla sa popravkama modula i elektronike Tu mora da se bukvalno ceo auto pregleda i da se radi dubinsko čišćenje i provodnici da se svi operu, očiste i pregledaju, ako je baš veliki nivo vode tu može da ostane auto i po 10,15 dana da bi se sve to završilo – rekao je auto-električar Aleksandar Milutinović.

Najčešći uzrok požara na automobilima je upravo voda, kaže Milutinović. I u radnjama koje se bave zamenom stakala na vozilima kažu da je povećan promet zbog slomljenih šoferšajbni. Mnogi majstori su to iskoristili i podigli cene usluga pa neke popravke koštaju i do 1.000 evra. Osim padavina, i gromovi su uzrok štete u domovima.

– Kada je nevreme to su havarijski problemi i tu treba posvetiti mnogo više pažnje, ne može se samo doći i uraditi, nego mora da se čisti, da se zameni novim delovima, da se proveri instalacija – kaže električar.

Ima i izgubljenih registarskih tablica. Neke od njih su sakupljene u pogonu Gradske čistoće u Zemunu.

Na sreću, bar je nova tablica jeftinija od majstora.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn