Evo kako teku radovi na izgradnji groblja za kućne ljubimce u Bloku 51

Uređuju se javne površine u kompleksu, završene su podzemne instalacije, a rade se staze, ivičnjaci i saobraćajnice. – Druga faza sa izgradnjom spalionice biće završena do kraja godine

Više od dve decenije beogradski kućni ljubimci nemaju svoje večno počivalište, a očigledno je da će se izjaloviti i poslednja najava da će groblje za kuce i mace na Bežanijskoj kosi biti gotovo do septembra. Rok koji je u martu, na početku izgradnje, pomenuo Goran Vesić, zamenik gradonačelnika biće probijen, ali ohrabruje činjenica da su neimari uveliko u poslu i da je naš grad nikad bliži izgradnji večne kuće za životinje.

– U toku su radovi prve faze uređenja javnih površina u kompleksu groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51 u Novom Beogradu. Završena je izgradnja svih podzemnih instalacija u kompleksu, a u toku su zanatski radovi na administrativnom objektu i izrada staza, ivičnjaka i saobraćajnica. Prva faza biće završena u oktobru, a druga faza koja obuhvata izgradnju spalionice sa pratećom opremom po planu će se realizovati do kraja godine – kažu iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Dugo najavljivani kompleks koji je Vesić nazvao „civilizacijskom tekovinom” i koji bi konačno trebalo da reši muku ljubitelja životinja koji svoje ljubimce godinama zakopavaju na nelegalnim „grobljima” od kojih je najčuvenije ono u Miljakovačkoj šumi, prema ranijim najavama prostiraće se na nešto više od 15.000 kvadrata na placu u Bloku 51, a kako kažu iz Direkcije, neto vrednost ugovorenih radova je 130,3 miliona dinara.

– Kompleks će sadržati 820 grobnih mesta u nizu, još 730 grobnih mesta predviđeno je u pošumljenom delu groblja, a u rozarijumima i kolumbarijumima obezbeđeno je 730 mesta za urne. Po završetku izgradnje objekat će biti predat nadležnoj organizacionoj jedinici grada, a upotrebu i održavanje sprovodiće nadležno javno komunalno preduzeće – dodaju iz Direkcije.

Na samom početku radova u Bloku 51 Vesić je poručio da je vreme da se obezbedi da se životinje sahranjuju na civilizovan način, kao i da bi izgradnja ovog projekta trebalo da bude povod za razgovor o benefitima za odgovorne vlasnike ljubimaca. Zamenik gradonačelnika tada je istakao i kako puno gradova u Evropi nema groblje kućnih ljubimaca.

Ali, koliko Beograd kasni sa izgradnjom večne kuće za pse i mace najbolje pokazuje i slučaj groblja za ljubimce iz Rijeke koje je, uz londonsko i parisko, jedno od najstarijih u Evropi i postojalo je još od početka 20. veka sve do 2004. godine kada je zbog izmene zakona ugašeno i dobilo spomenički karakter. Hrvati su, međutim, pre dve godine u Zagrebu otvorili moderni kompleks nazvan „Spomengaj” u kome građani mogu svoje pse i mace pokopati ili kremirati i na taj način se dostojanstveno „pozdraviti” sa njima. Možda bi kao najbolji primer za to koliko ova počivališta za životinje znače ljudima, i koliko je svet odmakao od nas, trebalo da posluži i Italija, gde se u pojedinim delovima zemlje već neko vreme omogućava njihov zajednički ukop.

Novi Sad dobija večnu kuću za životinje?

Ukorak sa gradovima sveta uskoro bi mogao bi da krene i Novi Sad jer, kako su mediji u maju pisali, i „Srpska Atina” bi trebalo da dobije počivalište za životinje koje će se u naselju Šangaj graditi na 10 hektara. Izmenama Programa poslovanja tamošnjeg JKP „Zoohigijena i veterina” za 2021. godinu predviđena su četiri miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a gradonačelnik Miloš Vučević tada je rekao kako građani koji imaju ljubimce zaslužuju da ih na dostojanstven način sahrane, kao i da grad za to ima odgovarajuću komunalnu infrastrukturu. Viševekovna tradicija

Početkom godine u Egiptu je otkrivena gotovo dve hiljade godina stara grobnica za koju se veruje da predstavlja najstarije groblje životinja u istoriji. Ostaci pasa, mačaka i majmuna pronađeni su sa ogrlicama od školjki, stakla i kamenih kuglica, a kako kažu naučnici, nijedna od životinja nije usmrćena od ruke čoveka, odnosno žrtvovana, već je reč o jedinkama koje su umrle od starosti ili bolesti i vrlo pažljivo sahranjene. Zvanično najstarije groblje za životinje koje i dalje funkcioniše nalazi se u Hartsdejlu u Njujorku i postoji 125 godina.

Izvor: Politika

Tagovi

Pročitajte još: