(FOTO) Bovan na otvaranju izložbe o početku gradnje Novog Beograda: Moramo da negujemo svoju prošlost

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan izjavio je sinoć na otvaranju izložbe posvećene početku izgradnje Novog Beograda, da Novi Begrad, ma koliko se razvijao, mora da neguje ozbiljan odnos prema svojoj prošlosti.

Multimedijalna postavka „Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku?“ – 75 godina od početka izgradnje Novog Beograda, otvorena je sinoć u Domu kulture „Studentski grad“.

Atutor izložbe je istoričar Dragan Milošević.

Zahvaljujući se organizatorima što je dobio čast da otvori izložbu u ime domaćina, Bovan je izjavio da će sledeće godine, ovu vrednu postavku uvrstiti u program obeležavanja Dana opštine 11. aprila.

– Izložba prenosi izvrsne događaje i emocije iz perioda izgradnje Novog Beograda, koje moramo da sačuvamo, jer je to naša prošlost, naša istorija – poručio je predsenik opštine.

On je naglasio da su predstavnici Udruženja „Graditelji Novog Beograda“ nedavno bili kod njega sa inicijativom da se podigne spomenik svim graditeljima, te da će se potruditi da im izađe u susret i da Novi Beograd dobije mesto na kom bi se na ozbiljniji način obratila pažnja na period njegovog nastajanja.

-Danas je Novi Beograd grad u gradu – rekao je Bovan. – Zbog svojih teritorijalnih karakteristika ima kapacitet za nove zgrade, nove saobraćajnice, nove mostove, ali ima prostora i da se širi u zelenom smislu. Govorim o njegovim parkovima i šetalištima, koje ne bi smeli olako da predajemo betonu i novim kvadratima, pa je to jedan od zadataka kojima ću se posebno baviti – izjavio je predsednik opštine.

Multimedijalna postavka na kojoj su kombinovani materijali iz Narodne biblioteke Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Filmskih Novosti, Radio Beograda, Doma kulture „Studentski grad“ i privatne zbirke, biće dostupna posetiocima Doma kulture do 29, decembra.

Pored predsenika opštine Bojana Bovana, na otvaranju izložbe govorili su njen atutor Dragan Milošević, a u ime Saveza udruženja radnih akcija, prisutnima se obratio Vuk Žugić.

Ogranizatori su naglasili da je izložba posdećanje na neponovnjiv entuzijazam i trud uz koji je omladina, posle Drugog svetskog rata, gradila celu zemlju i Novi Beograd, te da je na prostoru današnje savremene i najmnogoljudnije opštine u Srbiji, pred omladincima te, 1948. godine, bila močvara.

Pored fotografija iz tog perioda, na tematskim panoima prikazan je život i rad omladinskih radnih brigada, a posetioci mogu videti i originalni dokumentarni materijal iz 1948. godine, kao i film snimljen povodom obeležavanja 30 godina Novog Beograda.

Narodna biblioteka Srbije digitalizoala je svih 36 brojeva lista „Novi Beograd – list omladinskih radnih brigada“ iz 1948. koji je dostupan na sajtu ove nacionalne ustanove.

Tagovi

Pročitajte još: