(FOTO) Bovan: Sjajni kadetski prvaci Srbije zaslužuju „Kuću šaha“ na Novom Beogradu

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, izjavio je danas da mladi novobeogradski državni prvaci u šahu, ali i sva deca zainteresovana za ovu igru, zaslužuju „KUću šaha“, u kojoj će svakog trenutka moći da igraju šah, sport koji je u poslednje dve godine ponovo zaživeo u novobeogradskim školama.

Bovan je primio mlade kadetske prvake Srbije u šahu, Dunju Milojević, Irinu Vujatović i Aleksandra Kutanjca i njihove roditelje, a sastanku je prisustvovao je i predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić.

 

– Novi Beograd je ponosan na vaše pehare i medalje i učinićemo sve da izađemo u susret vašim predlozima, ali i da popularizujemo šah, ne samo u školama, što već činimo, već i kroz manifestacije koje ogranizujemo sami ili učestvujemo u njihovoj ogranizaciji – rekao je Bovan.

 

On je naglasio da će opština pokušati da u saradnji sa roditeljima i Šahovskim savezom Beograda pronađe i opremi adekvatan prostor koji bi bio dostupan i profesionalcima i rekreativcima.

 

Zahvaljujući sjajnim rezultatima na Kadetskom prvenstvu Srbije u šahu, koje je od 26. aprila do 4. maja održano u Paraćinu, novobeogradski mladi šahisti plasirali su se na Evropsko prvensto u Češkoj koje se organizuje u avgustu, kao i Svetsko prvenstvo u novembru ove godine.

 

Dunja Milojević, učenica trećeg razreda OŠ „Ratko Mitrović“, postala je trostruka državna prvakinja, osvojivši prva mesta u standardnom brzopoteznom i problemskom šahu, kao i drugo mesto u ubrzanom šahu. Aleksandar Kutanjac, učenik osmog razreda OŠ „Duško Radović“ u kategoriji dečaka do 14 godina, postao je državni prvak u standardnom šahu, dok je u problemskom šahu osvojio drugo, a u ubrzanom šahu treće mesto.

 

Irina Vujatović, bivša učenica OŠ „20. oktobar“, sada učenica Filološke gimnazije, postala je trostruka državna prvakinja u standardnom brzopoteznom i problemskom šahu, osvojivši i treće mesto u ubrzanom šahu u kategoriji devojčica do 16 godina.

 

Roditelji su se zahvalili Šahovskom savezu Beograda zbog organizovanog prvoza šahista koji su se plasirali na prvenstvo Evrope u Pragu.

 

Na sastanku je konstatovano da interesovanje za šah mališani pokazuju najviše u uzrastu između sedam i deset godina i da je školska liga u šahu koju sponzoriše TV Arena sport, zainteresovala mnoge novobeogradske đake, kao i da je neophodno naći način da se devojčice talentovane za šah, zadrže u ovom sportu, jer većina šahistkinja u tinejdžerskim danima odustaje od profesionalnih turnira.

 

– Šahovski savez Beograda je ovu godinu proglasio godinom ženskog šaha, pokrenuli smo ogranizaciju letnjih kampova za mlade šahiste, humanitarne i biznis turnire, animirali gradske opštine da daju podršku štahu, u čemu Gradska opština Novi Beograd prednjači, tako da se nadamo da će velemajstori imati dostojne naslednike u deci sa Novog Beograda – rekao je Jorgić.

Tagovi

Pročitajte još: