(FOTO) Bovan: „Zeleni Novi Beograd“ je akcija kojom želimo da osvežimo pluća grada

Sadnjom 10 odraslih stabala lipe duž Bulevara Nikole Tesle, na uglu sa ulicom Ušće, opština Novi Beograd danas je ozvaničila početak akcije „Zeleni Novi Beograd“, kojom će, kako je istakao predsednik opštine Bojan Bovan, biti osvežena pluća grada.

Prve sadnice pored predsednika Bovana, danas su zasadili direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Dušan Tojagić, direktorka Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“ dr Marija Zdravković, kao i direktor kompanije Digital Printing Center DPC Slobodan Petrović, prvi partner akcije.

Projekat „Zeleni Novi Beograd“ koji je usmeren ka stvaranju zdravije i lepše životne sredine, opština organizuje u saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“, a u prvoj fazi plana, već formirane sadnice biće posađene na ukupno 17 lokacija.

Pozivajući preduzeća, udruženja i građane Novog Beograda da učestvuju u planiranju, kupovini ili doniranju sredstava za kupovinu i održavanje sadnica, predsednik opštine je istakao da će se „Zeleni Novi Beograd“ u početku bazirati na popunjavanju sadnih mesta u velikim bulevarima, ali da će ući i u dvorišta škola, ustanova i svih građana koji se priključe akciji.

-Želimo da osvežimo pluća Novog Beograda, sačuvamo zelenilo koje već postoji i zasadimo veliki broj novih stabala, kako bi uporedo sa rastom građevinskih kvadrata na Novom Beogradu rastao i broj stabala koji nam pomažu u borbi protiv zagađenja, omogućavaju kiseonik i bolji kvalitet vazduha – rekao je Bovan. – Želimo da postanemo centralna urbana zona Beograda u kojoj je moguć zdrav život sadašnjih i budućih generacija Novobeograđana, ali i svih koji nas posete – poručio je predsednik opštine.

On je naglasio da će se opština Novi Beogad obratiti svim kompanijama sa sedištem na njenoj teritoriji, a otvoren je i poseban račun za priliv sredstava za održavanje drvoreda i parkova.

Doktorka Marija Zdravković, kao vrhunski lekar, ali i stanovnik Novog Beograda, govorila je o značaju stvaranja zdravog okruženja za prevenciju bolesti.

Uz naglasak da je veoma srećna što može da prisustvuje početku akcije „Zeleni Novi Beograd“, istakla je da se kao rođena Novobeograđanka seća svog odrastanja, kada su se u blokovima deca igrala bez ijednog drveta.

-Danas imamo drveća, ali ne onoliko koliko bismo želeli – rekla je dr Zdravković. – Veoma je važno da svakom stanovniku ovog grada omgućimo da zasadi jednu sadnicu, da uživa u njenom napredovanju i sreći što je time doprineo zdravlju svih koji ga okružuju – poručila je doktorka.

Ona je zatim naglasila da na prevenciji zdravlja treba da radimo svi u društvu, bez obzira čime se bavimo.

– Kao lekar sam često u prilici da vidim ljude kojima je potrebna pomoć zbog posledica lošeg života i aero-zagađenja, a prevencija zdravlja je način da poboljšamo zdravlje celokupne nacije. Zbog toga je ovo i izuzetno human čin jer je i medicinski dokazano da je šetnja kroz šumu blagodet za zdravlje – istakla je dr Zdravković.

U ime „Zelenila -Beograd“ prisutnima se obratila Mirjana Obućinski koja je pozvala sve kompanije, kao i ljude koji rado posećuju parkove na Novom Beogradu, da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine i ulepšavanju okruženja u kom svi najradije provodimo vreme.

Ona je istakla da je ovo preduzeće na opštini Novi Beograd u prethodnom sadnom periodu zasadilo 4.063 novih stabala, te da će taj broj kroz novu akciju biti mnogo veći.

Direktor DPC Slobodan Petrović je istakao da je ova kompanija rado prihvatila učešće u akciji „Zeleni Novi Beograd“, ustupajući digitalne bilborde i publikovanje akcije, ali i da će kupiti određeni broji sadnica.

-Smatramo da je borba protiv zagađenja zajednički cilj koji će zaživeti u celom Beogradu. Svako to drvo pored kiseonika donosi i hlad, a i ja se kao stanovnik Novog Beograda sećam perioda kad na njemu nije bilo ni senke ni hlada – rekao je Petrović.

Građani i preduzeća koja žele da iniciraju ili finansijski pomognu ozelenjavanje svog neposrednog okruženja mogu poslati predlog na imejl: info@zeleninovibeograd.rs, a sve informacije vezane za kampanju ozelenjavanja, mogu da pročitaju na sajtu Zeleni Novi Beograd.

Tagovi

Pročitajte još: