(FOTO) Delegacija Dženđijanga, kineskog grada pobratima, u poseti Novom Beogradu

Predsednik gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, primio je danas, 25. aprila, u zvaničnu uzvratnu posetu delegaciju kineskog grada Dženđijanga koju je predvodio gradonačelnik Sju Šuhaji.

Novi Beograd je sa Dženđijangom prošle godine potpisao Sporazum o saradnji dve lokalne uprave u oblasti privrede, trgovine, zdravstva, kulture, turizma, obrazovanja, nauke i sporta.

Prijem je upriličen u Hotelu „Hajat“.

Predsednik Bovan je predstavio razvoj prijateljskih odnosa kineskih državljana i stanovnika Novog Beograda i istakao da je ta veza dodatno učvršćena zajedničkom tragedijom iz perioda NATO agresije na Srbiju, kada je tokom bombardovanja Ambasade Narodne Republike Kine 1999. godine, poginulo troje kineskih državljana.

Bovan je podsetio da je dvoje novinara lista “Guangming žibao“, supružnici Sju Singhu i Džu Jing, koji su poginuli u bombardovanju ambasade, rodom iz Dženđijanga, odnosno kineske provincije Điangsu.

Govoreći o nastanku neraskidivih veza žitelja Novog Beograda sa kineskim narodom on je istakao je da su te veze počele 90-ih godina prošlog veka, dolaskom Kineza u Kineski tržni centar u bloku 70.

-Za većinu stanovnika Beograda, posebno Novobeograđana, kineska trgovinska četvrt u Bloku 70 bila je sinonim za preživljavanje sankcija, hiperinflacije i ratova – rekao je Bovan.

Bovan je zatim gostima iz Kine preneo informaciju da je na mestu bombardovane Ambasade Kine, danas nikla velelepna zgrada Kineskog kulturnog centra koja će biti okosnica privrednih, turističkih, sportskih i kulturnih veza kineskog naroda sa Beogradom, Srbijom, celim Balkanom.

Istakao je da su se vremena promenila, da se trgovci iz bloka 70 uskoro sele u moderni Kineski tržni centar koji se gradi u blizini starog i dodao da na Novom Beogradu danas živi više od 5.000 kineskih državljana od kojih mnogi ovde imaju decu i unučiće, koja nose srpska imena.

-Veliku ulogu u razvoju Srbije i Novog Beograda u poslednjoj deceniji odigrale su i kineske kompanije koje grade glavne infrastrukturne projekte u Srbiji.- Mnogim tim kompanijama sedište je na Novom Beogradu, a u naredne tri godine izgradnja EKSPO centra u Surčinu biće ogroman potencijal za dodatni razvoj naše opštine kao i kineske privrede – zaključio je predsednik.

Tokom sastanka prikazan je kratak film sa nedavnog 76. rođendana Novog Beograda 11. aprila kao i film o gradnji Novog Kineskog tržnog centra koji investira Kompanija „Euroazija trejd centar“, čiji direktor Zou Đunvei je takođe prisustvovao sastanku dve delegacije.

Gradonačelnik Dženđijanga Sju Šuhaji je istakao da je odnos kineskog i srpskog naroda više od prijateljstva i da je reč o bratskom odnosu.

-Provincija Điangsu u kojoj se naglazi grad Dženđijang je najbogatiji deo Kine. Grad ima zvanično 2,6 miliona stanovnika, a taj broj sigurno seže i do 3,3 milona stanovnika – rekao je Sju Šuhaji, dodajući da je trgovinska razmena Dženđijanga sa Republikom Srbijom u stalnom porastu.

– Veliki potencijal vidimo u domenu obrazovanja, kulture, turizma i medicine. Preduzeće “Yuwell Group“ koja posluje u našem gradu, jedna je o najvećih proizvođača medicinske opreme na svetu – istako je gradonačelnik Sju Šuhaji.

Sastanku u hotelu „Hajat“ prisustvovali su, između ostalih, generalni sekretar Narodne Vlade Grada Dženđijanga Ma Guođin, gradonačelnik Grada Dan-janga Sung Feisijung i gradonačelnik Grada Đurunga Šu Kedži.

Sastanku je prisustvovala i delegacija Gradske opštine Stari grad, koja takođe neguje bratske odnose sa kineskim gradovima, a koju su činili predsednik te opštine Radoslav Marjanović i predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić.

Predsednik Bovan i gradonačelnik Šuhaji razmenili su poklone, a gostu iz bratske Kine, Bovan je između ostalog poklonio i poster velikana srpskog glumišta Bate Živojinovića, koji je sedamdesetih godina prošlog veka, sa filmom „Valter brani Sarajevo“, bio najpopularniji strani glumac u Kini.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn