(FOTO) EVO KAKO ĆE IZGLEDATI LINIJA METROA NA NOVOM BEOGRADU

Tribina na kojoj su Novobeograđani upoznati sa nacrtom plana linije metroa na području opštine Novi Beograd, održana je juče u skupštinskoj sali gradske opštine.

Prezentaciju Nacrta plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade druge linije metro sistema – prva etapa, održali su stručnjaci Urbanističkog zavoda Beograda, a tribina je održana u sklopu javnog uvida u taj nacrt.

Deo druge linija metroa, kako je na prezentaciji izjavila odgovorni urbanista u Zavodu Marija Kosović, nalaziće se na trasi od Mirijeva do Bežanijske kose.

Linija metroa koja je sinoć predstavljena obuhvata opštine Novi Beograd i Zemun, duga je 11,7 kilometara i kako je rekla Kosović, imaće ukupno 12 metro stanica.

Na području Novog Beograda linija metroa obuhvataće metro stanice Merkator, Opština Novi Beograd, Džona Kenedija, Marka Čelebonovića i stanicu u okviru depoa Bežanijska kosa.

-Nacrt plana predviđa gradnju tunela metro sistema u dubokom iskopu, gradnju stanica, evakuaciono-ventilacionih šahtova i depoa sa velikim parkiralištem na Bežanijskoj kosi – rekla je Kosović.

Sudeći po punoj sali gradske opštine, građani su bili veoma zainteresovani za temu plana gradnje metroa na Novom Beogradu.

Pre početka prezentacije, sugrađane je pozdravio predsednik opštine Bojan Bovan, pozivajući ih da aktivno učestvuju na tribini.

U odgovoru na pitanje građana, u kojoj meri će metro biti prilagođen osobama sa invaliditetom, Marija Kosović je rekla da će svi ulazi u stanice metroa imati stepenice, eskalatore i liftove i da je osnovna ideja nosioca projekta da ovaj vid prevoza bude dobro povezan sa ostalim sistemima javnog prevoza u Beogradu.

Što se tiče izgleda metro stanica, konkurs za njihov dizajn, tek treba da se raspiše, a dinamika radova, kako je odgovorila na jedno od pitanja, u nadležnosti je JKP „Beogradski metro i voz“.

Tagovi

Pročitajte još: