(FOTO) GRADI SE NOVO NASELJE NA MESTU NEKADAŠNJEG IMT-A: Kompleks na MILION kvadrata sa kulom na Novom Beogradu

Novo naselje na Novom Beogradu, Green Line, na površini od milion kvadrata, dominiraće ovim delom grada.

Novi Beograd, dobija naselje Green Line, stambeno-poslovni kompleks sa površinom na milion bruto kvadrata, tačnije 1.050.000 m2, na mestu nekadašnjeg IMT-a.

Projekat potpisuje renomirani arhitektonski biro ZAP doo na čelu sa arhitektom Bojanom Zabukovcem, a centralno obeležje celog ovog kompleksa čini kula od 39 spratova koja će dominirati ovim delom grada.

Kako se navodi na sajtu arhitekata, u okviru master plana „Green Line“ u blokovima 3 i 4 predviđena je izgradnja četiri poslovne kule, tri u bloku 3 i jedna u bloku 4. U blokovima 1 i 2 predviđena su dva niza stambenih objekata koje sa kulama povezuje specifična organska forma parternog uređenja i zelenila.

Zelenilo, pešačke komunikacije parkovi za decu i sportski tereni, fontane i urbani mobilijar formiraju 800 metara dug zeleni koridor koji predstavlja landmark ne samo predmetne lokacije nego i tog dela grada.

Kule u bloku 3 sa specifičnim rasedima
Tri kule u bloku 3 master plana „Green Line“ visine su 100-120 metara. Kako se dodaje, spratnost kula opada od istoka ka zapadu formirajući specifičnu kompoziciju. Na nivou prizemlja i prvog sprata kule su povezane postamentom razigrane forme visine do 18 metara, kao i sa tri nivoa podzemnih garaža.

Kula u bloku 4 visine 160 metara
Poslovna kula u bloku 4 master plana „Green Line“ visine je 160 metara i planirana je kao akcenat na silueti Beograda. Svojom visinom i arhitektonskim oblikovanjem predviđena je kao svojevrstan orijentir i predstavljaće novi simbol Novog Beograda, navodi se na sajtu. Kao i kule u bloku 3 i ova kula nalazi se na razigranom postamentu visine 18 metara. Parkiranje je predviđeno na tri nivoa podzemnih garaža.

Oblikovno, sama kula izdiže se iz pravougaone osnove koja je zaobljena uglovima ka ulici Jurija Gagarina. Celom visinom duž jednog od zaobljenjih uglova predviđen vertikalni rased koji formira svojevrstan omotač celog objekta.

Uvučeni deo objekta i omotač različito su materijalizovani i osvetljeni što stavlja akcenat na ovakvu vrstu arhitektonskog oblikovanja fasade, navode arhitekte. Projekat je urađen 2023. godine tako da će se sa njegovom realizacijom verovatno krenuti uskoro.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn