(FOTO) Gradonačelnik Radojičić na novom šetalištu „Lazaro Kardenas”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je u okviru ovogodišnje „Evropske nedelje mobilnosti”, koja se obeležava na temu „Krećimo se održivo, ostanimo zdravi”, na novom i uređenom prostoru šetališta „Lazaro Kardenas” na Novom Beogradu podsetio građane na značaj fizičke aktivnosti, pešačenja i ekološki zdravijih, nemotorizovanih vidova kretanja u gradovima kao što su vožnja bicikla i električnih trotineta.

– Pešačenje kao način kretanja u urbanim sredinama je dvojako važno: blagotvorno deluje na naše zdravlje, a ujedno, korišćenje nemotorizovanih vidova kretanja pozitivno utiče na kvalitet vazduha. Zato pozivam Beograđane da kada god su u prilici pešače ili voze bicikle. Ova akcija organizovana je u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug” i kompanijom „Novo Nordisk”, čiji je cilj prevencija dijabetesa i gojaznosti, kao i unapređenje zdravog načina života u gradskoj sredini – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da se u sedmici od 16. do 22. septembra obeležava nedelja mobilnosti u celoj Evropi, te da se u 2.300 gradova aktivno govori o zelenoj hijerarhiji.

– Ovom akcijom promovisanja šetnji, koja traje već skoro godinu dana, Beograd priključujemo gradovima koji se bore protiv dijabetesa. Dijabetes je bolest velikih gradova i savremenog doba, jer dve trećine ljudi sa ovom dijagnozom živi upravo u velikim gradovima. Neki od uzroka ove bolesti su smanjena fizička aktivnost, gojaznost i nezdrava ishrana – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, kroz akciju „Otvori plavi krug” na šetalištu „Lazaro Kardenas” okupili su se šetači koji su se prijavili putem istoimene mobilne aplikacije, a koji su učestvovali u šetnji od dva kilometra. Imamo, dodao je, i prateće službe, trenera, psihologa, kao i ljude koji mere visinu šećera pre i posle šetnje. Aplikacija meri broj pređenih kilometara koje su šetači prešli, a nakon određenog broja pređenih kilometara dodeljuju se nagradni bodovi koji se na kraju pretvaraju u novac za donacije kojim će se dalje unapređivati pešačke staze u Beogradu.

Gradonačelnik je naveo da Beograd sada ima preko stotinu kilometara biciklističkih staza, a da je cilj da se narednih godina taj broj udvostruči.

– Prema našem Planu održive urbane mobilnosti cilj je da za deset godina imamo 500 kilometara biciklističkih staza u Beogradu – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao je u toku uređivanje parka u Bloku 45, koji je takođe deo šetališta „Lazaro Kardenas”.

– U ovom delu Bloka 45 postoji šest igrališta za odrasle i dve teretane na otvorenom. Nastavljamo dalje, ukupno ćemo imati 4,6 kilometara staza za šetnju u prostoru koji obuhvata tri novobeogradska bloka: pored Bloka 45 tu su i blokovi 44 i 70 – zaključio je Radojičić.

Tagovi

Pročitajte još: