(FOTO) Ispred zgrade opštine Novi Beograd počeli besplatni mamografski pregledi za žene

Ispred Gradske opština Novi Beograd, sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje u prethodne dve godine nisu bile na mamografskom pregledu, mogu to da urade besplatno, od danas do 9. marta.Pokretni mamograf postavnjen je u organizaciji Gradske opštine Novi Beograd i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, čime je opština, prema rečima njenog predsednika Bojana Bovana, želela da uradi nešto korisno za žene, uoči 8. marta i Nacionalnog dana brobe protiv raka dojke, 20. marta.Sa direktokrom Instituta „Batut“ prof. dr Vericom Jovanović, Bovan je danas prisustvao početku rada pokretnog mamografa.-Za nas je ovo veoma važan zdravstveni projekat i zahvaljujemo se Institutu „Dr Milan Jovanović Batut“ što nam je brzo izašao u susret – rekao je Bovan. – Slušamo naše lekare, a oni kažu da je kod malignih oboljenja, rak dojke po smrtnom ishodu, na prvom mestu kod žena, ali i da je u 90 odsto slučajeva izlečiv ukoliko se na vreme dijagnostikuje, što znači da je ovakav vid prevencije neophodan – rekao je Bovan.On je pozivo sve sugrađanke da iskoriste pogodnost besplatnog mamografskog pregleda i naglasio da je lokacija lako dostupna, pa će, ukoliko se budu poštovali termini, pregled biti brz i bez čekanja. Pregledi na mamografu zakazuju se na brojeve telefona 060/7171969 i 060/7171523, a prijatiti se mogu i žene starije od 40 godina koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu od raka dojke. Zakazivanje pregleda je od 9 do 14 časova, danas, kao i radnim danima naredne sedmice, a pregledi se obavljaju od 9 do 19 časova.

Prof. dr Verica Jovanović je istakla da je pregled mamografom zlatni standard u prevenciji raka dojke kod žena i ponovila da je ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke u ogromnom procentu izlečiv.-Prema poslednjim podacima Insituta „Dr Milan Jovanović Batut“ u 2021. godini u Republici Srbiji registrovano je 4. 447 novoobolelih žena, a 1765 je nažalost preminulo od raka dojke – rekla je dr Jovanović.

Preglede u pokretnom mamografu Institut „Batut“ sprovodi pod sloganom „Hajde da imamo vremena za pregled – Ne gledaj u šolju, pregledaj se”. Dnevno se obavi više od 60 pregleda, a ukoliko zakazanih pregleda bude više, žene se upućuju na neki od domova zdravlja koji su, prema rečima dr Jovanović, takođe opremljeni savremenim mamografima.

Tagovi

Pročitajte još: