(FOTO) Izmešta se garaža GSP-a na Novom Beogradu: Evo gde je nova lokacija, iza Belvila više neće biti autobusa

Šapić je govorio o promenama u gradskom prevozu.

Pogon „Novi Beograd“ biće izmešten na novu lokaciju, najavio je danas predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

On je danas obišao ovaj pogon.

– Prva faza sertifikacije svih naših vozila završena je u Saobraćajnom pogonu GSP-a na Novom Beogradu gde je konstatovano šta kom vozilu nedostaje u odnosu na standard koji smo prvi put definisali. Sada, u drugoj fazi, oni koji nemaju sve što je neophodno moraju u najkraćem periodu da otklone nedostatke kako bi mogli da budu i zvanično sertifikovani. U to spadaju i svi privatni prevoznici – izjavio je Šapić.

– Prema novim standardima svako vozilo mora da ima GPS sistem pravilno povezan kako bi se znala njegova pozicija. Pored toga ugrađujemo aparate za plaćanje karata kreditnom karticom, a svako vozilo mora da ima i zvučnik koji omogućava da se građani informišu na kojoj se stanici nalazi vozilo i koja je sledeća po redu, što je pre svega za slepe i slabovide ali i za sve druge putnike. Klima uređaj mora da radi, ali i da bude uvek uključen kada to iziskuju vremenske okolnosti – rekao je Šapić.

On je naveo i da su od pre nekoliko meseci uvedene posebne kontrole čistoće vozila.

– Izlazimo na teren u ranim jutarnjim časovima na početnim pozicijama linija gradskog prevoza, kazne zaista drakonske i moram reći da su neki privatni prevoznici dobili za to vreme više kazni nego u prethodnih nekoliko godina – rekao je Šapić.

On je istakao da nije cilj kažnjavanje, ali moramo da shvatimo da vozila koja se danas nalaze u saobraćaju moraju da budu drugačija nego što su bila.

– U sledećih par dana raspisaćemo nabavku za 25 novih tramvaja i to će biti najveća nabavka tramvaja u poslednjih dvadeset do trideset godina. Očekujem da će u narednom periodu biti raspisana nabavka novih 280 do 300 autobusa i to će takođe biti najveća nabavka autobusa koja je rađena u poslednjih nekoliko decenija. Od sledeće godine, kako ove nabavke budu gotove i kako krenu da pristižu nova vozila, ideja nam je da svake godine radimo nove nabavke dok ne dođemo do 100 tramvaja, da takođe „uđemo” u nabavku novih trolejbusa, a da što se tiče autobusa oporavimo što pre u potpunosti, naš ceo vozni park – rekao je Aleksandar Šapić.

On je rekao da privatni autoprevoznici takođe kupuju nova vozila i obnavljaju svoj vozni park u skladu sa Ugovorom koji su potpisali sa Gradom i izrazio očekivanje da će u roku od dve do tri godine biti potpuno oporavljen vozni park.

– Grad je pre nešto više od deset godina kupio 83 beloruska trolejbusa i izvinjavam se jer sam pre neki dan dao netačnu informaciju, da nisu kupljeni novi trolejbusi više od 40 godina. Elektro-mreža za trolejbuse je pre nekoliko godina u potpunosti rekonstruisana. Planiramo da nabavimo takođe i nove trolejbuse, nakon što smo prošle godine kupili 100 autobusa, a 2019. godine je kupljeno 200. Radi se standardizacija svakog vozila, dok sa privatnim prevoznicima pokušavamo da postignemo najbolji mogući dogovor. Oni su naši partneri, ali svi moramo da znamo da postoje standardi kojih moramo da se pridržavamo. Do kraja novembra bi trebalo da budu postavljene informativne table na preko 1000 stajališta, tako da sada možemo da potvrdimo da smo počeli proces potpunog oporavka sistema javnog prevoza u Beogradu, kao što sam i najavio pre šest-sedam meseci. Naš gradski prevoz više ni ne podseća na stanje u kojem se nalazio u prošlosti. Svakako da će nam biti potrebno još vremena i mislim da građani javno vide razliku, ne samo u ceni, već i kvalitetu – rekao je Šapić.

Predsednik Privremenog organa je poručio građanima da se pre nekoliko meseci ušlo u proces izrade detaljne regulacije prostora gde se nalazi pogon, a koji se, kako je istakao, na tom mestu nalazi više od 50 godina. U to vreme, podsetio je, to bila periferija, a danas je u pitanju maltene centar grada.

– Postrojenje danas ometa mir i život stanovnika ovog dela grada. Našli smo parcelu iza naselja Mileve Marić koja ima šinsku vezu i druge priključke neophodne za ovakvo postrojenje. Uz relativno male infrastrukturne radove možemo da čitav ovaj prostor izmestimo na novu, kvalitetniju i uslužniju lokaciju za njene zaposlene – najavio je Šapić.

On je istakao da se u toku sledeće godine očekuje završetak administritativnih poslova, a da u toku naredne dve do tri godine i celo postrojenje bude izmešteno na novu lokaciju, a da stara bude uređena u skladu sa okruženjem gde se nalazi.

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn