(FOTO) KREĆE GASIFIKACIJA OVOG NASELJA NA NOVOM BEOGRADU

Radovi na gasifikaciji naselja Ledine, odnosno postavljanje prvih čeličnih cevi od Surčina ka Ledinama, krenuće za mesec dana. Do tada će ekipe sa predsavnicima opštine Novi Beograd i „Srbijagasa“ obići svako domaćinstvo, informisati građane o ovom važnom infrastrukturnom projektu i evidentirati broj zainteresovanih.

Takva informacija čula se juče, 18. marta, na tribini u sali 1 Gradske opštine Novi Beograd kojoj su prisustvovali građani Bežanije, Stare Bežanije i Ledina.

Tribinu je otvorio predsednik opštine Bojan Bovan, a informacije o početku izgradnje gasovoda u ime „Srbijagasa“ preneli su izvršni direktor ove kompanije za Beograd Milan Zdravković, zatim Goran Zirić, operativno zadužen za realizaciju izgradnje trase na Novom Beogradu, kao i Budimir Milenković koji je na tibini govorio u ime izvođača radova, firme DM „Invest“.

Prema rečima predsednika Bovana, Opština je preuzela obavezu informinjanja građana što je od velike važnosti, posebno za naselje Ledine, gde ima najviše domaćinstava, a time i pojedinačnih priključaka, dok su za stanovnike Bežanije, uz pomoć Udružnja „Stara Bežanija“, već organizovane dve tribine.

-Znamo koliko su mnogi od vas želeli da dobiju praktičniji, ekološki prihvatljiviji ali i dugoročno jeftiniji sistem grejanja – rekao je Bovan, obraćajući se sugrađanima. – Sada je prilika da se ti zahtevi realizuju i ukolko se sada izjasnite za priključak, na dobitku ćemo biti svi; vi ostvarujete popust od 20 odsto, investitori kao i izvođači radova mogućnost da odjednom obave što veći deo posla, a opština, zajedno sa vama izbegava probleme zbog novog raskopavanja ulica – naglasio je Bovan.

Predstavnici „Srbijagasa“ takođe su više puta ponovili da će procedura za naknadne priključe biti komplikovana.

Prema rečima Gorana Zirića iz „Srbijagasa“, početak radova na gasifikaciji Novog Beograda, za mesec dana podrazumevaće izgradnju desetak kilometara čeličnog gasovoda od Surčina prema Ledinama i tri kilometra u bloku 13, na raskrsnici ulica Milentija Popovića i Zorana Đinđića.

– Pre početka ove zime, na prve priključke i na potpisivanje prvih ugovora o potrošnji mogu da računaju vlasnici objekata na Ledinama koje se graniče sa Surčinom – rekao je Zirić.

Ostatak Ledina, kao i stanovnici Bežanije priključivaće se fazno prema dinamici radova, ali će kako je naglasio Zirić, predugovor biti garancija vlasniku objekta da se na gasovod priključi po povlaštenoj ceni od 20 odsto i nakon što gasovod prođe kroz njegovu ulicu.

Potpisivanjem predugovora i uplatom iznosa od 6.400,80 dinara, vlasnik objekta dobija izveden kućni gasni priključak na koji će moći da se priključi kad god to njemu bude odgovaralo i popust od 20 odsto od cene koja bude važila u tom trenutku.

Prema ugovoru potpisanom između GO Novi Beograd i „Srbijagasa“, mogućnost priključka na gas dobiće žitelji u blokovima 13, 18, 25 i 64, Ušće, Tošin bunar, privredna zona Auto-put, Bežanija 2 -Ledine, Bežanija i Bežanijska kosa.

Ukupna trasa gasovoda na Novom Beogradu obuhvata 25 kilometara čeličnog gasovoda i 80 kilometara takozvanog plastičnog, kao i izgradnju tri merno regulacione jedinice.

Instalacija merno-regulacionih priključaka za domaćinstvo, košta 780 evra, uz mogućnost otplate na 36 mesečnih rata, a pre priključka građani moraju da urade unutrašnju instalaciju.

„Srbijagas“ postavlja merni uređaj za gas u dužini do 20 metara od objekta potrošača, a ukoliko je objekat dalje, doplata je 3.000 dinara po metru.

Mnoga pitanja koja su građani postavljali na tribini, odnosila su su se na konkretnu situaciju, kao što je slučaj postojanja više vlasnika stanova u jednom objektu ili suvlasničkog odnosa na parceli na kojoj se postavlja cev od priključka do kuće.

Većinu odgovora na pitanja vlasničkih odnosa građani dobijaju u uputstvu koje im se dostavlja pre potpisivanja ugovora sa „Srbijagasom“.

Tagovi

Pročitajte još: