(FOTO) NA 10 MINUTA OD CENTRA NALAZI SE NOVOBEOGRADSKA OAZA MIRA: Nema AUTOMOBILA i BUKE, ali postoji jedna CAKA

Do Međice nema puta, nema mosta i prečica.

Na svega desetak minuta od centra Beograda, nalazi se rečno ostrvo Ada Međica, skrivena prirodna oaza na Savi, čista i uređena.

Ovo je mesto gde nema automobila i nema gužve, ali ima staza za šetnju pored reke. Ada Međica je mesto za koje ćete pomisliti da ni ne postoji. Bar ne u ovim krajevima.

Ali postoji, samo toliko je skriveno da ga nisu posetili čak ni mnogi Beograđani kojima je bukvalno pred nosom.

Ada Međica je ostrvo ušuškano između Ade Ciganlije i Novog Beograda.

Instagram beogradska.zujalica

Do Međice nema puta, nema mosta i prečica. Da biste došli do tamo morate da koristite čamac, ili plivate ako ste raspoloženi.

Čim pređete, dočekaće vas prava zelena oaza u centru grada. Međica je zaštićena prirodna celina obrasla šumom i doterana cvećem, ukrasnim i mirišljavim biljkama i uredno podšišanom travom.

Ostrvo je dugačko tačno jedan kilometar i prepoznatljivo je pre svega po splavovima i sojenicama.Njihovi vlasnici (oko 100 sojenica i oko 200 splavova) su organizovani u Udruženju ljubitelja Save i Dunava „Ada Međica“ i upravljaju ostrvom poprilično domaćinski već godinama.

Nova gradnja je strogo zabranjena i ako poželite da postanete vlasnik dela Međice moraćete da pronađete splav ili sojenicu na prodaju, što baš i nije jednostavno. Skoro da niko ne želi da proda svoj deo raja.

Ipak, čak i ako nemate vaš splav, više ste nego dobrodošli. Ostrvo ima stazu koja ga okružuje, kao i plažu koju svi mogu da koriste na gornjem špicu. Da ne pričamo o pogledu koji je nenadmašan pa napunite bateriju na telefonima.

Instagram beogradska.zujalica

Vlasnici splavova i sojenica se neće naljutiti i ako koristite njihove stolove i stolice ili čak roštilje dok god ne ostavite đubre sa sobom. To i jeste jedno od važnih pravila za posete: svako nosi svoje đubre sa sobom i ostavlja mesto baš kao što je bilo.

Na ostrvu se organizuju i redovne akcije čišćenja pa tamo nećete pronaći đubre, kese ili druge predmete koji bi pokvarili ugođaj.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn