(FOTO) NA GRANICI STAROG I NOVOG BEOGRADA NALAZI SE NAJLEPŠA OAZA: Dve reke različitih boja u jednoj

Sava je brža i bistrija, a Dunav sporija i mutnija reka, tako da se na mestu njihovog susreta vidi jasna linija koja ih deli.

Beograd se nalazi na ušću dve reke. Mesto na kome se Sava uliva u Dunav nalazi se u samom centru Beograda, ispod Kalemegdana, na nadmorskoj visini od 68 metara, u podnožju Beogradske tvrđave, kod Kule Nebojša.

Ušće je mesto na kome Sava završava svoj tok i postaje Dunav, a ovde se geografski susreću centralna Evropa i brdoviti Balkan.

Na samom ušću obe reke usporavaju svoj tok, što je početkom 16. veka napravilo vodeni sprud, danas Veliko ratno ostrvo.

Samo Ušće je interesantno zbog razlike u boji dve najveće reke u Srbiji, obeleženo je vidljivom linijom razgraničenja, Sava je brža i bistrija, a Dunav sporija i mutnija reka, tako da se na mestu njihovog susreta vidi jasna linija koja ih deli.

Sava ima svetliju plavu ili zelenu boju, dok Dunav ima smeđu nijansu, a razlika u boji je najizraženija tokom leta kad vodostaj na obe reke opadne.

Ušće Save u Dunav se smatra za jedno od najlepših mesta u Beogradu, a kod Kule Nebojša na Dorćolu ušće je odatle uzvodno. Ono što je zanimljivo je da je u rukavcu dunavska voda, a iz drugog pravca dolazi Sava i na tom mestu gde bi trebalo da bude Dunav ustvari teče savska voda. Tu se tačno vidi i linija, a taj deo iako se vodi kao Dunav je Sava.

Prvo naselje iznad Ušća napravljeno je pre 7.000 godina

Povoljni uslovi za kontrolu nad ravnicom prema severu i zapadu su iskorišćeni za nastanjivanje još iz vremena praistorije, a arheološko nalazište na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave je prvo naselje osnovano tokom neolita.

Ovaj deo je u prošlosti predstavljao značajnu vojno-stratešku tačku osvajanja i odbrane Beograda, a kraj ušća Save u Dunav početkom prvog veka nove ere je osnovan i prvi rimski logor, dok je tokom istorije u njegovoj blizini potonulo više brodova, često u ratnim sukobima.

Sava nikada ne zaledi zbog toplane u Obrenovcu koja deo svoje vode ispušta u nju

 

Tagovi

Pročitajte još: