(FOTO) Na Novom Beogradu obeleženo 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se juče sa državnom ministarkom za spoljne poslove i kulturu i specijalnom izaslanicom premijera Republike Indije Minakši Lekhi, kao i Njegovom ekselencijom ambasadorom Republike Indije u Beogradu Sandživom Kohlijem, kod biste indijskog književnika i filozofa Rabindranata Tagora u Parku prijateljstva na Ušću.

Gradonačelnik Beograda je izrazio zahvalnost ministarki Lekhi i ambasadoru Kohliju na učešću na trodnevnom skupu u Beogradu posvećenom obeležavanju 60-godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih, posebno imajući u vidu da je Indija jedan od osnivača ovog pokreta.

– Sastali smo se na ovom mestu, kod biste indijskom pesniku, književniku, dramaturgu i filozofu Rabindranatu Tagoru u znak poštovanja koje Beograd upućuje indijskoj kulturi. Kulturna razmena je jedan od najbitnijih momenata kada je reč o saradnji dve zemlje i dva naroda i veoma je važna za jednu metropolu poput Beograda – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je dodao da Srbija i Indija, kao deo Pokreta, imaju mogućnost da dalje produbljuju kako kulturnu tako i privrednu saradnju.

– Intenzivni razvoj privrede i infrastrukture karakteriše trenutno i Indiju i Srbiju. Kao što Indija postaje sve više globalni igrač u mnogim sferama ekonomije, tako i Srbija i Beograd postaju lideri privrednog razvoja u ovom delu Evrope. Ovaj spomenik je simbol našeg trajnog prijateljstva i moja uloga je da produbljujem našu saradnju, a sve sa ciljem da Grad Beograd i naša država imaju Indiju kao strateškog partnera. Bista ovom istaknutom indijskom književniku simbol je naših prijateljskih odnosa i dosadašnje dobre uzajamne saradnje – zaključio je gradonačelnik.

Ministarka Lekhi je zahvalila gradonačelniku i Gradu Beogradu na svesrdnoj podršci koju su dali inicijativi Ambasade Indije da se ova bista postavi u znak sećanja na Tagorovu posetu gradu 1926. godine, koja je privukla veliku pažnju jer je Tagor već tada bio dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Takođe je zahvalila vajaru Goranu Čpajku, dekanu i profesoru Fakulteta primenjenih umetnosti, koji je izradio spomenik, čineći ga trajnim simbolom prijateljstva između Indije i Srbije.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn