(FOTO) Na Platou „Teatar na Savi“ na Novom Beogradu održan dvodnevni sajam „Stvarno zdravo“

Na Platou „Teatar na Savi“, Novobeograđani su u subotu i nedelju, 18. i 19. maja, uživali u sajmu zdrave hrane i zdravog stila života.

Festival su priredile Organizacija „Stvarno zdravo“ i Gradska opština Novi Beograd, a na platou je proizvode izložilo 35 proizvođača iz Aranđelovca, Zrenjanina i drugih gradova Srbije.

Torte i kolači zaslađeni urmom i drugim prirodnim šećerima, po ukusu i izledu se nimalo nisu razlikovali od klasično spremnjenih slatkiša sa rafinisanim šećerom, a čips od kruške, jabuke ili tikvica, koji je mogao da se proba tokom posete sajmu, ponuđen je kao savršeno zdrava užina.

Pored hrane bez šećera, konzervanasa i aditiva, na štandovima su ponuđeni začinsko i mikrobilje, organske trešnje, specijalno dehidrirane šljive, maline i ostalo voće.

-Sajam je dobro posećen. Želeli smo da pored onog što je odavno postalo pitanje ozbiljne brige o zdravlju, a to je konzumiranje organski uzgajanog voća i povrća, ponudimo i neke zdrave prerađevine i podržimo male proizvođače koji po količini i načinu prerade ne mogu da konkurišu velikim kompanijama, a svakako zaslužuju podršku – rekao je predsednik opštine Bojan Bovan, koji je u nedelju posetio sajam.

Predsednik organizacije „Stvarno zdravo“ Bojan Lilić, kaže da je od početne ideje promovisanja zdrave hrane i njenog uticaja na život pojedinca, festival proširen i na teme fizičke aktivnosti, upotrebe prirodnih preparata za higijenu, odeće od prirodnih materijala, ali i pozitivnog odnosa čoveka sa neposrednim i širim okruženjem.

Poetioci su tako mogli da čuju mnoštvo saveta vezanih za pripremu zdrave hrane i da nauče kako da sami pripreme prirodan sapun ili šampon, da razgovaraju o značaju sporta i aktivnog odmora ili da sa Montesori instruktorima, čuju kako da decu edukuju kroz igru.

Članovi Udruženja „Blagotvorni dodir“ koje je deo međunarodne organizacije za masažu beba, mladim roditeljima su kroz pokazne vežbe govorili o značaju masaže i kontakta sa bebama, a predstavnici organizacije za udomljavanje kućnih ljubimaca o tome da nega kućnog ljubimca pozitivno utiče na psihičko i fizčko zdravlje čoveka.

-Ko ima kućnog ljubimca zna koliko nam se vraća ljubav koju mu pružamo, što utiče na naše psihičko zdravlje, ali i da mora da izađe iz kuće i prošeta psa i po kiši i po snegu, čime čini dobro i kućnom ljubimcu i svom fizičkom zdravlju – izjavila je Tatjana Laketa iz Organizacije „Tražim zauvek dom“.

Tagovi

Pročitajte još: