(FOTO) Negovanje tolerancije i briga o ranjivim grupama građana u središtu pažnje opštinske vlasti na Novom Beogradu

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan, rekao je otvarajući konferenciju povodom Međunarodnog dana tolerancije, da se tokom prethodnih godinu dana svog mandata trudio da u središtu pažnje lokalne vlasti budu najranjivije grupe građana; stari, deca i osobe sa invaliditetom.

Nacionalna konferencija „Udruživanjem i umrežavanjem do napretka – tolerancijom do sveobuhvatnije podrške ranjivim grupama“, održana je 17. novembra u skupštinskoj sali Gradske opštine Novi Beograd, u organizaciji Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ i Udruženja pravnika socijalne zaštite „Argument“.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici institucija i civilnog sektora, koja se bave zaštitom prava korisnika socijalne zaštite.

Naglašavajući da mu je čast što je opština domaćin tako značajne konferencije, Bovan je istakao da opštinska vlast kao deo gradske uprave, kroz ranije započete projekte i programe, sprovodi niz socijalnih mera koje su usmerene na podršku ranjivim grupama.

-Ove godine podelili smo građanima veliki broj kartica za popuste prilikom kupovine, mališani su dobili gotovo 20.000 novogodišnjih paketića tokom poslednje podele, a nameravamo da i ove godine podelimo paketiće za decu starosti do 12 godina. Organizovali smo mnogobrojne izlete i druženja za naše najstarije, pokrenuli više besplatnih programa u okviru porodičnog paketa, a kroz aktivnosti Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom, povezali smo se sa različitim institucijama sistema i udruženjima građana, kako bismo unapredili i zajednički razvijali socijalnu politiku Novog Beograda – rekao je predsednik opštine.

U uvodnom delu konferencije, pored direktorke Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd” Milke Milovanović Minić, govorili su državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić, zaštitnik građana Republike Srbije mr Zoran Pašalić, ambasador Republike Poljske u Srbiji Rafal Perl, kao i predsednica Udruženja pravnika socijalne zaštite „Argument“ Julija Popović.

Milovanović Minić je istakla da je opštinski Centar, kao ustanova socijalne zaštite bez smeštaja, osnovan 2015. godine, najznačajniji oslonac razvoja socijalne politike u najvećoj beogradskoj opštini i drugoj po veličini opštini u Republici Srbiji.

Kao dominantne aktivnosti opštinskog Centra ona je izdvojila podršku osobama iz socijalno osetljivih kategorija stanovništva u cilju njihove efikasnije integracije u lokalnu sredinu, kao i aktivnosti vezane za povezivanje dece, starih i osoba sa invaliditetom, sa akterima zajednice, radi ostvarivanja njihovih prava i kvalitetnijeg funkcionisanja u svakodnevnom životu.

Direktorka je istakla da taj Centar, svoju aktivnost sprovodi i kroz mrežu koordinisane podrške, koju čine predstavnici obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i civilnog sektora, te da je uvažavanje različitosti i negovanje tolerancije, jedan je od njegovih osnovnih zadatka.

-Osećanje da vredimo, raste u atmosferi u kojoj se individualne razlike cene, greške tolerišu i zajednički otklanjaju, komunikacija je otvorena, a pravila fleksibilna, kako bi se u najvećoj meri obezbedila zakonitost u radu – naglasila je Milovanović Minić.

Čovek u nevolji, istakla je direktorka Centra, najčešće je negde između propisa, u pukotini nekog člana zakona, vapi sa ivice nekog od naših principa kojih se čvrsto držimo, pa je tada potrebno da se, kako je rekla, stručnjaci okrenu pomoćnim alatima, koje najpre u sebi treba da pronađu.

-To su solidarnost, razumevanje, ljubaznost, strpljenje, empatija, humanost, milosrđe. Kada ih kao profesionalci nađemo, našli smo rešenje za našeg korisnika – poručila je direktorka.

Uz takve „alate“, naglasila je, korisnici usluga socijalne zaštite mogu da vrate veru u društvo, u sebe i svoje dostojanstvo i da dobiju snagu da se suoče sa često neprijatnim ili po njih nepovoljnim rešenjem.

– Zato što nam veruje, korisnik će prihvatiti i takvo rešenje, a na tom poverenju moramo da radimo zajedno. Da bismo uspešno razvijali fleksibilne modele podrške građanima, potrebni su nam kompetentno znanje, umreženi ljudi, profesionalci sa najvećim stepenom lične empatije i tolerancije – zaključila je Milovanović Minić.

Zaštitnik građana Republike Srbije mr Zoran Pašalić, izjavio je da se u javnosti pogrešno percipira da smo mi, građani Srbije, netolerantni i da, kada se upoznamo sa mišljenjima drugih naroda i nacija, shvatimo da smo u grupi tolerantnijih naroda.

-Važno je razbiti predrasude i naučiti našu decu da su međusobne razlike bogatstvo i insistirati na tome da se ljudi što bolje upoznaju, jer će shvatiti da nas te razlike mnogo više spajaju, nego što nas razdvajaju – rekao je Pašalić.

On je podsetio na projekat zaštitnika građana „Upoznajmo se“, koji je namenjen deci srednjoškolskog uzrasta, a koji se bavi pitanjima međuetničke i međureligijske saradnje, kroz koji mladi uče da imamo mnogo više sličnosti nego razlika.

-Kroz taj i slične projekte, postićićemo naš cilj, a to je apsolutna tolerancija – rekao je Pašalić.

Državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić, podsetio je da je 16. novembar Međunarodni dan tolerancije.

On je pohvalio rad opštinskog Centra i Udruženja pravnika „Argument“ u pogledu zaštite prava ranjivih grupa i istakao da to ministarstvo radi na tome da svaki građanin bude zadovoljan.

Učesnike konerencije pozdravio je i ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl, kojem je kao i predstavnicima opštine Novi Beograd, Udruženje pravnika „Argument“ uručilo zahvalnicu.

On je naglasio da je tolerancija pitanje koje treba da nas spaja svuda; i u Srbiji i u Evropi i u Poljskoj.

-Za tri godine mog mandata u Beogradu napravili smo ukupno 26 projekata. U fokusu Projekta „Poljska razvojna pomoć“ su pitanja iz oblasti zdravstva, zaštite sredine kao i edukativnog sistema. Možemo da uradimo još više. Ove godine dobili smo ukupno 170 predloga projekata iz svih krajeva Srbije, a čekamo i na predloge iz oblasti socijalne zaštite. Želimo da pokažemo da smo jedna prijateljska slovenska zemlja – rekao je ambasador Perl.

Udruženje pravnika socijalne zaštite „Argument“, tokom konferencije obeležilo je dve godine postojanja.

Predsednica tog udruženja Julija Popović je uz zahvalnost predsednku Bovanu i direktorki Centra Milki Milovanović Minić na organizaciji stručnog skupa, istakla da je socijalna zaštita jak i važan sistem u društvu.

-U tom sistemu, važne su nam kako krovne institucije tako i iskustva sa terena. Svako ima svoje nadležnosti, ali nam je sistem zajednički. Neophodno je da se povezujemo kako bismo napravili iskorak ka napretku sistema socijalne zaštite – rekla je Julija Popović.

U radnom delu konferencije bilo je reči o pravima svih žrtava, zaštiti dece kroz hraniteljstvo i usvojenje, kao i povezivanju i umrežavanju organizacija civilnog društva, usled sve kompleksnijih potreba korisnika. O tim temama govorili su; predsednica Udruženja centara za socijalni rad Republike Srbije – „Asocijacija Centara RC“ Branimirka Radosavčević, direktorka Centra za socijalni rad Beograd Silvija Alavanja, u ime Viktimološkog društva Srbije Milica Luković Radaković, kao i predsednica Udruženja „Zvezda“ Tanja Dražilović.

Zavod za vaspitanje dece i omladine Beograd potpisao je ugovor o učlanjenju u Udruženje „Argument“, a Udruženje pravnika Republike Srbije je s tom organizacijom potpisalo sporazum o saradnji.

Skup u skupštinskoj sali opštine Novi Beograd uveličali su i učenici Osnovne škole „Nadežda Petrović“. Hor te škole pod vođstvom nastavnika razredne nastave Uroša Simića, izveo je pesme „Drugarstvo“, „To je ljubav“ i „Mali grof u trmvaju“, koje kod najmlađih pobuđuju, a one malo starije podsećaju na duh zajedništva i tolerancije.

Tagovi

Pročitajte još: