(FOTO) Nikodijević položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Novom Beogradu

Povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu, član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas u ime Grada Beograda venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

Nikodijević je tom prilikom poručio da Grad Beograd dosledno neguje kulturu sećanja i tekovine antifašizma na kojima počiva čitava današnja Evropa.

– Zato je Skupština Grada Beograda 2014. godine donela odluku da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, kao i odluku iz 2021. godine, usvojenu na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da leva obala Save ponese naziv „Obala jasenovačkih žrtava”. Ove odluke deo su iskrenog nastojanja i Srbije i Beograda da prošlost sačuvaju od zaborava i da mlađe generacije edukujemo u duhu naše antifašističke tradicije – rekao je Nikola Nikodijević.

Kao izaslanik predsednika Republike Srbije, venac je položio i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković.

On je podsetio na razmere stradanja u Drugom svetskom ratu na ovim prostorima, što nije bilo ničim izazvano niti zasluženo.

– Stradalni narodi ne smeju sebi da dozvole zaborav jer istorija ponekad ima običaj da se ponavlja, zbog čega sećanje postaje uslov samoodržavanja. Samo ukoliko postoji institucionalizovano sećanje, manjinski narodi, pre svega Jevreji i Romi, mogu da imaju garanciju da njihove žrtve neće biti statistički relativizovane i utopljene u zbirne preglede stradalnika, a time i suštinski zaboravljene. Kultura sećanja je najsnažnija brana pokušaja istorijske revizije – rekao je ministar Selaković i poručio da će Srbija nastaviti da se seća i da dostojanstveno žali nad onima koje je odnela ideologija mržnje.

Između ostalih, vence su položili i predstavnici Vlade, Vojske Srbije, diplomatskog kora, građanskih udruženja, poštovalaca sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn