(FOTO) Novi Beograd svečano obeležio 75. rođendan

Ono što Novi Beograd, pored njegovih izuzetnih urbanističkih karakteristika i reka koje ga okružuju čini metropolom je – negovanje različitosti – izjavio je sinoć predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, na svečanosti povodom Dana opštine, 11. aprila.

Svoj 75. rođendan, Novi Beograd je obeležio na prijemu i uz prigodan kulturno-umetnički program u Pozorištu „Pinokio“.

-Ovaj velelepni skup potvrda je prisustva ljudi različite nacionalnosti, različite starosne dobi i zanimanja, a svaka ta pojedinačna vrednost je ono što Novom Beogradu daje odlike velikih svetskih gradova i prestonica, poput Berlina ili Pariza – rekao je Bovan obraćajući se prisutnima u sali.

On je poručio da pored obaveze da poštujemo i negujemo različitost, moramo da negujemo i našu istoriju.

– Pre nego što je prva lopata zabijena u izgradnju Novog Beograda, samo nekoliko godina ranije, tokom Drugog svetskog rata, teritorija budućeg modernog grada je natopljena krvlju nevinih žrtava; Srba, Jevreja i Roma. Naša obaveza je da te žrtve, kao i graditelje Novog Beograda, ne zaboravimo i da prema njima gajimo posebno poštovanje – naglasio je predsednik opštine. – Znamo da se sada rekonstruiše Staro sajmište. Moja obaveza je da Belanovića jamu, koju nismo do sada obeležili, obeležimo kao mesto gde su položena tela mnogih nevino stradalih.

Govoreći o nastanku Novog Beograda, predsednik opštine se posebno osvrnuo na zahvalnost graditeljima.

– Oni su nam te 1948. godine, stvorili velelepan grad i dali mu jedan bezvremenski život. Taj grad će se razvijati i nadživeti i svoje graditelje i nas. Dato nam je da vodimo računa o Novom Beogradu. Ono što su graditelji stvarali, a što stoji i danas, i što su, kako oni to kažu gradili srcem, mora posebno da se čuva.

Od izuzetne je važnosti, da održavamo sve ono što je sagrađeno u to vreme. Svakako je najzahtevnije održavati veliki broj zgrada iz tog doba, ali po bilo koju cenu moramo izdvajati sredstva i ulagati rad da se sve što je oštećeno, popravi – naglasio je Bovan.

Svečanost povodom dana opštine Novi Beograd upotpunili su Policijski orkestar, zatim Dečiji hor „Čarolija“ koji je otpevao himnu Srbije i Beograda, kao i Kulturno-umetničko društvo „Talija“ koje je izvelo splet narodnih igara iz Srbije.

Moderator programa bila je grumica Danica Todorović, a prikazan je film posvećen obeležavanju 30 godina Novog Beograda. U ime Udruženja graditelja, prisutnima se obratio predstavnik tog udruženja Stevan Stojanović, koji je naglasio da svaki veliki grad, čuva znamenja svoje istorije i da se stalno osvežava sadržajima koje kreiraju greneracije njegovih stanovnika.

U holu Pozorišta „Pinokio“ priređena je izložba fotografija sa motivima Novog Beograda, snimljenih u poslednje dve godine, koje su pristigle na konkurs raspisan povodom Dana opštine.

Tagovi

Pročitajte još: